Különtalálkozót tartanak márciusban az euróövezet országainak vezetői

Vágólapra másolva!
A különtalálkozót, amely a németek és a franciák közös javaslata, Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök jelentette be pénteken Brüsszelben. A francia-német javaslat lényege, hogy a gazdasági koordináció még egy fokkal erősödjön. Egyes források szerint azonban a német-francia javaslat több részkérdéséről egyelőre nincs egyetértés az euróövezeti országok között.
Vágólapra másolva!

A csúcsértekezlet célja, hogy véglegesítsék azt az intézkedéscsomagot, amelynek révén a jövőben biztosabban elkerülhető lesz az adósságválság. A csomag középpontjában az áll, hogyan lehetséges fokozni az együttműködést az uniós országok versenyképességének növelése érdekében.

Sarkozy és Angela Merkel német kancellár a pénteki brüsszeli európai uniós csúcstalálkozón tájékoztatta az EU-tagországok vezetőit közös javaslataikról.

Merkel pénteken megerősítette, hogy várhatóan euróövezeti csúcstalálkozót tartanak márciusban, a hónap végére tervezett rendes csúcsértekezlet előtti két hét folyamán. Pontos dátumról még nem született döntés.

Herman Van Rompuy, a pénteki értekezletet levezető elnök a találkozó utáni sajtótájékoztatón méltatta, hogy az uniós tagországok a korábbinál is nagyobb figyelmet kívánnak szentelni a versenyképességnek,. Hangoztatta, hogy a mostani értekezleten nem születtek döntések, március végén azonban újabb csomagról határoznak majd, beleértve a bankok válságokkal szembeni ellenálló-képességének felmérését.

Mint mondta, ezúttal részletes javaslatokról sem tárgyaltak, csupán általánosságban a versenyképességet segítő lépések fontosságáról. Más források szerint a német-francia javaslat több részkérdéséről egyelőre nincs egyetértés az euróövezeti országok között.

Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök az ülés után személyesen is megerősítette, hogy az inflációkövető béremelések gyakorlatának elhagyását nem támogatja, és ezzel egyetért belga kollégája is.

Van Rompuy bejelentette azt is, hogy várhatóan ugyancsak a március végi ülésen döntenek az euróövezet stabilitásának biztosítására létrehozott ideiglenes pénzügyi mechanizmus megerősítéséről. A találkozó zárónyilatkozata szerint a tagállamok pénzügyminiszterei készítenek erre konkrét javaslatokat.

A 2013-ig működő jelenlegi stabilitási mechanizmus elvben összesen 440 millió eurót képes mozgósítani, de kerete a gyakorlatban nem éri el ezt a szintet.

Van Rompuy a záró sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy az elmúlt időben jelentősen javultak a gazdasági kilátások az unióban. Ezt egyebek között a növekvő üzleti optimizmus igazolja - tette hozzá.

Josél Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke azt hangoztatta, hogy a gazdasági koordináció sikere azon is múlik, az EU-tagországok milyen hatékonysággal ültetik át nemzeti reformprogramjaikat a gyakorlatba.

A francia-német javaslat lényege, hogy a gazdasági koordináció még egy fokkal erősödjön, mert a versenyképesség külön dimenzió - fogalmazott a bizottsági elnök.