Cégparadicsommá válhat Tápszentmiklós az iparűzési adó eltörlése miatt

2011.02.05. 20:55

Nem kell iparűzési adót fizetni Tápszentmiklóson, mert a falu 6-7 millió forintot szed be cégautóadóból, és megéri lemondani az ipáról.

Az idei évtől eltörölte az iparűzési adót Tápszentmiklós, mert annyi bevétele van a cégautóadóból, hogy már nincs szüksége rá. A Győr-Moson-Sopron megyei településnek 6-7 millió forintos bevétele van abból, hogy a cégek itt fizetik a gépjárműadót, így az iparűzési adó miatt kieső 4 millió forintot már pótolni tudják. Cégek tucatjai érdeklődnek Tápszentmiklóson, hogyan tehetik át székhelyüket a településre az iparűzési adó eltörlése után. Eddig hét vállalkozással állapodott meg az önkormányzat, amelyek autóik után ezentúl itt fizetik a gépjárműadót. Ezért éri meg a településnek, hogy lemond az évi 4 millió forint iparűzési adóról.

Kovács József polgármester elmondta, reményei szerint idén 20-30 vállalkozással tudnak megállapodni. Az önkormányzat azt tervezi, hogy a cégeknek idővel plusz szolgáltatásokat is tudnak majd nyújtani, egyebek mellett pályázatfigyelő rendszer felállítását tervezik.

Bejött az iparűzési adó eltörlése Rábacsécsénynek is. Amióta másfél éve eltörölték az adót, kétszer annyi cég székhelye van a településen. Autóik után tavaly 11 millió forint folyt be az önkormányzatnak, előtte a gépjármű- és az iparűzési adó együttesen alig érte el az 5 milliót. Kovács Teodóra polgármester elmondta: a plusz bevételek is hozzájárultak ahhoz, hogy tavaly több száz méternyi járdát tudtak felújítani, és az intézmények működésének egy részét is ezekből fedezték.