Domokos: A kockázatos önkormányzatokat ellenőrzi majd az ÁSZ

Vágólapra másolva!
Megváltoztatja az önkormányzatok ellenőrzésének rendszerét az Állami Számvevőszék, a jövőben nem előre meghirdetett önkormányzatokhoz mennek majd ki a számvevők, hanem azokhoz, ahol a pénzügyi működés és vagyongazdálkodás kockázatokat mutat - mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke egy szombati konferencián.
Vágólapra másolva!

"Ellenőrzést az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ott végez majd, ahol komoly kockázatokat mutat ki a monitoring és kiválasztási rendszer, azaz nem előre meghirdetett önkormányzatokhoz mennek majd ki a számvevők" - mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola "Felelős állami vagyongazdálkodás - felelős alkotmányozás" című konferenciáján szombaton.

Az ÁSZ első embere elmondta: az önkormányzati szektor ellenőrzésére hivatott monitoringrendszer kialakítása már folyamatban van, ami azt jelzi, hogy az önkormányzatok pénzügyi helyzete és vagyongazdálkodása kockázatossá vált. Eddig a kiemelt önkormányzatok ellenőrzésére négyévente került sor, a számvevők így több ezer önkormányzathoz nem is jutottak el.

"Általában problémák voltak az utóbbi 70 évben Magyarországon a vagyonnal: elvették, közösségivé tették, most pedig sokszor nincs igazán gazdája a vagyonnak" - mondta Domokos, aki szerint ezt részben az okozza, hogy a vagyongazdálkodás hosszú távú gondolkodást feltételez, a magyar emberek pedig jellemzően 1-2 évre, sőt sok esetben csak 1-2 hónapra látnak előre.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
"Általában problémák voltak az utóbbi 70 évben Magyarországon a vagyonnal"

Domokos szerint az ÁSZ előtt álló új kihívások közül kiemelkedik az új alkotmányozási folyamat, amely minden sarkaltos törvényt meg fog mozgatni, így az ÁSZ-ról szóló törvényt is újra kell majd gondolni. "A költségvetés megalapozottságának ellenőrzéséhez nemcsak a kiadási oldalra kell koncentrálni, hanem a bevételire is, és az uniós folyamatokból, azaz a nemzeti költségvetési irányelvek előzetes egyeztetéséből, illetve az állandó válságkezelési mechanizmusból is új kihívások következnek" - mondta Domokos, aki szerint a korrupció elleni küzdelemben is kockázatközpontú megközelítést szándékozik alkalmazni az ÁSZ.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Székács Péter vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkár

"Az állami tulajdon privatizációja lezártnak tekinthető, a cél az állami feladatok ellátásának elősegítése" - mondta a konferencián Székács Péter, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkára. Székács szerint az állami tulajdonában maradt vagyoni elemeket hatékonyan és költségtakarékosan kell felhasználni, további célkitűzés pedig egy hatékonyabb, gyorsabb, átláthatóbb, olcsóbb, jobban ellenőrizhető rendszer felállítása, működtetése.

A helyettes államtitkár szerint a vagyonkezelés egyik legfontosabb pontja a vagyonnyilvántartás, enékül ugyanis nem is lehet értékelni az állami vagyonkezelést. "Attól, hogy egy vállalat állami tulajdonban van, nem szükségszerű, hogy a cég működése nem éri el a piaci szereplők hatékonyságát" - mondta Székács, aki szerint az állami vállalatok hatékonyságát növelni kell.