Sztrájkba kezdenek a nürnbergi Electrolux-dolgozók

Electrolux
Vágólapra másolva!
Nagyobb béreket követelnek az Electrolux nürnbergi gyárának dolgozói, s emiatt figyelmeztető sztrájkot tartanak kedden. A dolgozók az ágazati béremelés szintjét szeretnék elérni.
Vágólapra másolva!

Sztrájkba kezdenek a nürnbergi Electrolux dolgozói. Az egykori AEG-gyár előtt tartandó demonstrációt az IG Metall szakszervezet szervezi, s a mintegy 600 dolgozó számára kívánják kiharcolni, hogy az Electroluxnál is megkapják az ágazati kollektív szerződésben szereplő béremelést. Az abban lefektetett 6,9 százalékos emelésre azonban az Electrolux vezetése nem hajlandó.

A nürnbergi háztartásigép-gyárban 2005-2006 telén hónapokig állt a munka, mivel a dolgozók ezzel akarták megakadályozni, hogy 1600 munkahelyet Lengyelországba telepítsenek.

A termelés áttelepítését nem tudták ugyan megakadályozni, az IG Metallnak azonban sikerült egy szociális programot elfogadtatnia az érintett dolgozók számára, ami egyike volt a legdrágábbaknak Németország háború utáni történetében.

Magyarországon 2009-ben volt sztrájk az Electrolux nyíregyházi üzeménél. A dolgozók béremelést és a kollektív szerződés felülvizsgálatát kívánták elérni.