Több mint hatmilliárd forint adót csaltak el őrző-védő cégek tavaly

Vágólapra másolva!
Az adóhatóság kiemelten ellenőrizte 2010-ben az őrző-védő cégeket, melyek összesen 6,6 milliárd forintnyi adót nem fizettek be - közölte a Napi Gazdaság. A pénznyerő automaták üzemeltetői azonban alig akadtak fenn a rostán.
Vágólapra másolva!

Az adóhatóság a kiemelt ellenőrzési feladatai közé sorolt őrző-védő cégekből 746 társaságot ellenőrzött tavaly, melyből több mint háromszáznál találtak szabálytalanságokat - írja hétfői számában a Napi Gazdaság.

Az érintett cégeknél 6,6 milliárd forint adóelmaradást találtak, ehhez azonban még hozzá kell számolni a rájuk kiszabott 5,4 milliárd forintnyi bírságot és késedelmi pótlékot is. Így közel 40 millió forintot várnak átlagban az érintett cégektől.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal negyedévente teszi közzé a nagy adótartozást felhalmozó adózók listáját, ezek állandó éllovasai a számítástechnikai alkatrészekkel kereskedő, illetve az építőipai vállalkozók mellett az őrző-védő cégek - persze többségük egyszerű kereskedelmi vagy szolgáltató cég. A legfrissebb listán nyolc ilyen cég szerepel, közülük a legnagyobb tartozást, egy 410 millió forinttal (bírságokkal együtt 740 millióval) tartozó halmozta föl.

Tavaly a pénznyerő automaták üzemeltetői is kiemelt figyelmet kaptak az adóhatóságtól, itt azonban több mint ezer vizsgálatból csak 63-an akadtak fenn a rostán. Ők összesen 77 millió forinttal tartoznak a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.