Bár sok a bizonytalanság a kormány konszolidációs csomagjával kapcsolatban, londoni elemzők szerint a magyar államháztartási hiány mégis "kényelmesen" 3 százalék alatt lesz idén.

A Capital Economics, a londoni City egyik vezető befektetési és pénzügyi tanácsadó csoportja szerint a magyar kormány intézkedési csomagja valószínűleg megfelel majd a várakozásnak, sőt annál nagyobb is lehet. A ház szerint a GDP-arányos magyar államháztartási hiány a legtöbb EU-társállamtól eltérően az idén várhatóan "kényelmesen" a 3 százalékos maastrichti tűréshatár alatt lesz, és attól függően, hogy a kormány hogy számolja el az állami szférába visszaterelt magán-nyugdíjpénztári vagyont, az egyenleg akár többletbe is fordulhat.

Bár sok a bizonytalanság, a csomag ahhoz jó eséllyel elégséges lesz, hogy "ez idő szerint" a 265-270 forintos euróárfolyam-sávban stabilizálja a forintot, és a magyar jegybanki kamatszint az év végére a jelenlegi 6 százalék alá süllyedhet - jósolják a Capital Economics londoni felzárkózó piaci elemzői.