A leggazdagabb oroszok között a moszkvai kereskedelmi iroda vevője

Roman Abramovics
Vágólapra másolva!
A leggazdagabb oroszok legfrissebb listájának élbolyában az egyetlen változás, hogy Roman Abramovics, a Chelsea tulajdonosa lecsúszott a harmadik helyről. Egyre többen figyeltek fel a távközlési és internetpiacra Oroszországban is a lista szerint, melyen előkelő helyen szerepel a moszkvai magyar kereskedelmi kirendeltség vevőjeként emlegetett Renova főrészvényese, Viktor Vekszelberg is.
Vágólapra másolva!

Oroszországban 101-ről 114-re emelkedett a dollármilliárdosok száma a válság előtti 2008-as évhez képest, bár az 500 leggazdagabb orosz vagyona együttesen nem éri el a 2008-as szintet.

A Finansz című orosz magazin hétfőn közzétett legfrissebb listája szerint a leggazdagabb ember Oroszországban 28,3 milliárd dolláros becsült vagyonnal a viszonylag keveset szereplő Vlagyimir Liszin, a Novolipecki Fémipari Kombinát (NLMK) igazgatótanácsának elnöke, akinek a vagyona közel 10 milliárd dollárral szaporodott egy év alatt.

A második helyet az idei listán is őrzi - 22,7 milliárdos becsült vagyonnal - Mihail Prohorov, az Onexim-csoport elnöke, aki tavaly, a Finasz szerint 17,85 milliárddal bírt. A harmadik helyre idén Aliser Uszmanov került, a Metalloinvest alapítója, akinek vagyonát 19,9 milliárd dollárra becsülik. Uszmanov annak köszönheti előrelépését, hogy idejében felfigyelt a távközlési és internetpiacra, és egyebek mellett igen kedvező áron vásárolt a Megafon mobilszolgáltató részvényeiből. A Finansz szakértői szerint a leggazdagabb 500 orosz között rajta kívül is egyre több az IT-milliárdos.

Egy nő az első ötvenben

A negyedik helyen Oleg Gyeripaszka, a Basic Element holding vezérigazgató-tulajdonosa áll, aki két helyet előre lépett tavaly óta, és az idei lista szerint 19 milliárd dollárral rendelkezik. Az ötödik helyre szorult vissza Roman Abramovics, a Chelsea londoni labdarúgócsapat tulajdonosa, a csukcsföldi parlament elnöke és egyben a legismertebb orosz szupergazdag, aki sokáig őrizte harmadik helyét: az ő vagyonát 17,1 milliárd dollárra teszik, így "alig" 10 millió dollárt keresett tavaly óta.

A lista 11. helyén szerepel, az utóbbi időben a moszkvai magyar kereskedelmi kirendeltség eladása kapcsán Magyarországon vevőként említett Viktor Vekszelberg, a Renova főrészvényese, 10,75 milliárd dollárra becsült vagyonával (Viktor Vekszelbergről bővebben itt olvashat).

Jelena Baturina építkezési vállalkozó a tavalyi 45. helyről a 47. helyre csúszott le, de az előző évhez képest megduplázta vagyonát 2,2 milliárdra. Baturina férje Jurij Luzskov, aki a tavalyi lista kiadásának idején még Moszkva polgármestere volt 18 éve, de akit Dmitrij Medvegyev elnök novemberben "bizalomvesztés" miatt leváltott.