Vágólapra másolva!
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gyorsbecslése szerint az önkormányzatok hiánya, a tavalyi első három negyedévben közel 60 milliárd forinttal nagyobb lett, mint várták. Az adat nem végleges, és az utolsó negyedév számait még nem tartalmazza, de amennyiben ekkora marad a tervtől való eltérés, az uniós elszámolás szerinti deficit nem 3,8, hanem 4 százalék körül alakulhat.
Vágólapra másolva!

Az NGM adatai szerint az önkormányzatok a tavalyi első három negyedévben 247,7 milliárd forint hiányt halmoztak fel, míg a 3,8 százalékos államháztartási deficitcél meghatározásakor ugyanerre az időszakra 190 milliárd forint hiánnyal kalkulált a kormány.

Egyelőre nem lehet egyértelműen megmondani, hogy teljesült-e a 3,8 százalékos cél vagy sem, mivel a végleges, 2010-es adathoz még a negyedik negyedév önkormányzati hiányszámai és a gyorsbecslés felülvizsgálata is szükséges. A minisztérium közleménye úgy fogalmazott, hogy a "tapasztalatok szerint a gyorsjelentésben foglaltaktól az önkormányzati elemi beszámolók rendre és lényegesen eltérnek".

Vagyis előfordulhat, hogy a tényleges eltérés kisebb lesz az 57,7 milliárd forintnál, de az is, hogy nagyobb. Amennyiben ez az összeg lenne a végleges adat és a 3,8 százalékos tervnél alkalmazott kalkuláció közti különbség, úgy 2-3 tizedszázalék-ponttal lehet nagyobb az egész államháztartás hiánya, mint a cél - vagyis 4-4,1 százalék.

A központi költségvetés pénzforgalmi egyenlege megfelel a 3,8 százalékos hiánycélnak, ugyanakkor az uniós elszámolás nem csak ezt, hanem az önkormányzatok és egyes állami vállalatok pénzforgalmát is beszámítja a hiányba, ezeket az adatokat viszont csak később összesítik.

Az NGM azt közölte, hogy a "kormánynak az önkormányzatok gazdálkodását mutató pénzforgalmi adatairól előzetesen nincsen pontos képe, mivel számláikat nem központilag, a Magyar Államkincstárnál, hanem egyedi döntéseik alapján, kereskedelmi bankoknál vezetik".

A még a Bajnai-kormány által összeállított költségvetés 3,8 százalékos uniós elszámolás szerinti hiánnyal számolt, s ezt a hitelt nyújtó Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió is elfogadta. Kérdés, hogy a nemzetközi partnerek hogyan fogadnák, amennyiben valóban magasabb lenne a hiány a rögzítettnél. Angela Merkel német kancellár tavaly nyáron mindenesetre figyelmeztette Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy tartsa magát a hiányra vonatkozó uniós megállapodáshoz.