A zűrös Közel-Kelet miatt szárnyal az arany és az ezüst

2011.02.18. 14:05

1980 óta nem látott magasságba szökött az ezüst ára pénteken, mivel az arab forrongás okozta bizonytalanság, az amerikai inflációs félelem és a gyenge dollár a nyersanyagok felé fordította a befektetők figyelmét - írta a Bloomberg. Az arany az 1400 dollárt közelítve idei csúcsára ért.

"Az arany olyan vonzó, mint mindig" - mondta egy nyersanyagpiaci szakértő a lapnak. Szerinte nincs értelme eladni a nemesfémet a növekvő politikai bizonytalanság, az emelkedő élelmiszerárak gerjesztette inflációs félelem és az amerikai adósság miatt.

Az arany, miután 2010-ben 30 százalékkal drágult, idén eddig 2,5 százalékkal emelkedett. Bár a decemberi 1431 dolláros csúcsát még nem érte el, újabb feltörésre utal az elemzők véleménye: a Bloomberg szerint 15-ből 11 szakértő az ár emelkedésére számít a jövő héten. Pénteken 1385 dollárt adtak egy uncia aranyért, ami idei csúcsértékének számít.

Az arab világ forrongása gazdasági kieséshez vezethet hosszú távon, ami a gazdasági kilábalást nehezíti. Az ettől való félelmet erősíti, hogy több távol-keleti gazdaság (többek között Kína, India, Indonézia vagy Dél-Korea) kamatot emel vagy az előtt áll, ami szintén rontja a dollár lehetőségeit. A Bloomberg szerint az arany és a nemesfémek tipikusan a dollár helyettesítőjének számítanak a befektetők szemében.

Az aranyhoz hasonlóan az ezüstöt is csúcsokra repítette a biztonságos befektetések keresése. Az ezüstöt unciánként 31,81 dollárért adták a péntek kereskedésben, amire 1980 óta nem volt példa.