Parragh: Az idei bérajánlásban volt egy kis madárjóslás

Dr. Parragh László elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, MKIK
Vágólapra másolva!
A kormánynak számolnia kellett az adóváltozások nyomán kialakult bérfeszültségekkel, a gazdaság állapota miatt ugyanis előre látható volt, hogy nem tud az összes cég fizetéseket emelni. Az Országos Érdekegyeztető Tanács bérajánlása az intézmény működési zavaraira utal - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hétfőn.
Vágólapra másolva!

Madárjóslásra vállalkozott az Országos Érdekegyeztető Tanács, amikor 4-6 százalékos béremelést ajánlott erre az évre - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke az [origo]-nak egy hétfői rendezvényen, amikor az új adórendszer bérekre gyakorolt hatásairól folytatott vitáról kérdeztük.

A múlt héten a Fidesz bejelentette, hogy a párt bizottságot alakít annak érdekében, hogy ellenőrizze, illetve végső esetben kikényszerítse a magyarországi magáncégek megfelelő mértékű béremelését. Az új adórendszerben ugyanis egy meglehetősen széles jövedelmi sávban - nagyjából bruttó 290 ezer forintig - béremelés szükséges ahhoz, hogy a gyermektelen munkavállalók nettó havi fizetése ne csökkenjen néhány ezer forinttal a 2010-eshez képest. (Az adóváltozások jövedelmi hatásairól szóló cikkünket itt találja.)

A közszférában és a többségi állami tulajdonú vállalatoknál a kormány előírta a szükséges mértékű emelést, a magánszféráról pedig az OÉT tavaly decemberi megállapodásában szereplő ajánlás szól, eszerint a bruttó kereseteknek átlagosan 4-6 százalékkal kellene nőniük az idén. Ez azonban nem kötelező, és az érdekképviseleti szervezetek nehezményezik, hogy a kormánypárt mégis ki akarja vasalni a cégekből.

Parragh László kérdésünkre azt mondta, a kamarának van egy kész javaslatcsomagja a kérdés rendezésére, de erről nem szeretne üzengetni - ha a kormány igényli, akkor rendelkezésére bocsátja. "Mindenesetre az adórendszer megalkotóinak számolniuk kellett ezzel a problémakörrel. Igaz, az OÉT említett ajánlása sem számolt vele, ami egyébként jól mutatja az intézmény működési zavarait. Ebben az ajánlásban volt egy kis madárjóslás, nem a reális folyamatokra építve fogalmazták meg" - jelentette ki az MKIK elnöke.

Kérdésünkre elismerte, az egyes kormánypárti politikusok barátságtalan nyilatkozatai személy szerint is meglepték. "Vagy átgondolatlan, vagy nagyon is átgondolt mondatokról van szó" - tette hozzá. "Egyre derűlátóbbak a hazai cégek, bár a reálfolyamatok egyelőre nemigen támasztják ezt alá, hiszen a belső fogyasztás növekedése még nagyon szerény. De az optimizmus megvan, és minden üzenet, amely ezt az optimizmust gyengíti, rossz üzenet. A gazdaság felerészben mindig a várakozásokra épül: Ha tudom, hogy lesz megrendelésem, akkor fejlesztek, megyek előre" - magyarázta Parragh László.

Megjegyezte, az új adórendszer kétségkívül kedvező a vállalatoknak abból a szempontból, hogy a magas keresetű munkavállalóknak idén nem kell emelni a fizetését. "Ha ezt nem adják vissza a cégek az alacsonyabb keresetűeknél, akkor az jelentős bértömeg-megtakarítást eredményez. De ne felejtsük el, hogy ez természetes törekvés, mert még mindig nagyon nagy a baj: az elmúlt két-három évben pénzügyi értelemben annyira "kiszáradt" sok vállalkozás, hogy természetes, ha most keresik a lehetőségeket a helyzetük stabilizálására" - mondta az MKIK elnöke.