Magyar Nemzet: Meghosszabbíthatják a kilakoltatási moratóriumot

kilakoltatás, költözés, végrehajtó, végrehajtás
Vágólapra másolva!
Az április 15-én lejáró kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról egyeztet szakértőkkel a szaktárca - írja hétfői számában a Magyar Nemzet. A devizahitelesek utcára kerülésének megakadályozása biztosnak tűnik, azonban nem tudni, hogy mi lesz a közműtartozást felhalmozókkal.
Vágólapra másolva!

Már folyik az egyeztetés a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és a szakértők között arról, hogy a kormány meddig és milyen feltételekkel hosszabbítsa meg a kilakoltatási moratóriumot, de végleges döntés még nem született - értesült a Magyar Nemzet.

A lap szerint annyi valószínűnek tűnik, hogy a meghosszabbodó kilakoltatási moratórium nem lesz általános. Jelenleg tartozás miatt senkit sem lehet kilakoltatni, vagyis a szabály egyformán védi a devizahiteleseket, a közműtartozást felhalmozókat és egyéb típusú adóssággal rendelkezőket. Ez azonban várhatóan megváltozik, és a moratórium csak a lakáshitel törlesztésével küszködő adósokat védené.

Nagy Anna kormányszóvivő egy hétfői háttérbeszélgetésen elmondta, hogy a kilakoltatási moratórium sorsáról a kormány még nem hozott döntést, ám amíg az nem születik meg, addig sem kerülhet senki utcára. Azt azonban elképzelhetőnek nevezte, hogy szűkülni fog a védettek köre. A kormányszóvivő elmondta azt is, hogy a kormány nem teheti meg, hogy a pénzintézetek közvetlen gondjait például úgy orvosolja, hogy közpénzből kifizeti a tartozásokat.

A már 2009-ben és 2010-ben is többször meghosszabbított lakásárverési moratóriumot legutóbb január elején hosszabbította meg a kormány április 15-ig, épp addig, ameddig a kilakoltatási moratórium is érvényben van. A januári bejelentéskor Nagy Anna kormányszóvivő közölte, hogy a kormány márciusig kidolgoz "egy olyan konstrukciót, amely hosszabb távon is segítség az embereknek", a bajba jutott hitelesek megsegítését célzó eszközkezelőről egyelőre azonban nem közölt részleteket a kabinet.