Januárban több mint 122 milliárd forint volt az államháztartás hiánya, míg egy évvel korábban több mint 31 milliárd forintos volt a többlet. Legutóbb 2007-ben mutatott jelentős deficitet a januári államháztartási mérleg.

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - pénzforgalmi hiánya, az előzetes adattal megegyezően januárban 122,8 milliárd forint volt - közölte honlapján a Nemzetgazdasági Minisztérium kedden.

Ezen belül a központi költségvetés 110,8 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 37,9 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok pedig 25,9 milliárd forintos szufficittel zártak. Egy évvel ezelőtt, 2010 januárjában az államháztartás pénzforgalmi egyenlege 31,3 milliárd forint többlettel zárt. Legutóbb 2007-ben mutatott jelentős, 200 milliárd forintot meghaladó deficitet a januári államháztartási mérleg.

A 2011. évi első havi pénzforgalmi hiány az éves hiánycél 17,9 százaléka, alakulásában több egyszeri tétel játszott szerepet - áll az NGM közleményében. Erre az évre az államháztartás tervezett hiánya a GDP 2,94 százaléka, de elemzők 4-6 százalékos többletet várnak.

A most közzétett államháztartási mérleg bevételi oldala szerint a társasági nettó adóbevétel januárban 29 milliárd forintot tett ki, csaknem 16 milliárddal többet az egy évvel ezelőttinél.

Általános forgalmi adóból 260,2 milliárd forint bevétele képződött a költségvetésnek, amely az elmúlt év azonos hónapjánál 13,2 milliárd forinttal több. A személyi jövedelemadóból (szja) származó bevételek (166 milliárd forint) ugyanakkor mintegy 36 milliárd forinttal elmaradtak a tavalyi év azonos hónapjának értékétől.

A központi költségvetés összes bevétele januárban 79 milliárd forinttal volt kevesebb az egy évvel ezelőttinél. A központi költségvetés januári kiadási oldala 72 milliárd forinttal nagyobb összeget mutat az egy évvel ezelőttinél. Ez utóbbin belül a legnagyobb elfutás a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatnál látható: az összeg 210,2 milliárd forint volt, amely az előző évi januári kiadásnak több mint kétszerese. Ezen belül az uniós programok kiadásai 2,8-szeresükre, a hazai forrásokból fedezett kiadások pedig közel 1,7-szeresükre növekedtek az előző év azonos hónapjához képest.

Az idén januárban az uniós előirányzatokból összesen 113,5 milliárd forintot használtak fel, amelyből strukturális támogatásokra 98,3 milliárd forintot fordítottak. Ez utóbbi döntő részét az Új Magyarország Fejlesztési Terv programjai terhére kifizetett összegek (98,2 milliárd forint) tették ki.