Lisztet és tésztát oszt a rászorulóknak a szlovák kormány

Iveta Radicova szlovák miniszterelnök és Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
Uniós támogatással feldolgozott gabonát, lisztet és tésztaféléket ad a szlovák kormány a legszegényebb rászorulóknak a magas élelmiszerárak miatt. A kormányfő szerint nem kizárt, hogy csökkentik az élelmiszerek áfakulcsát, de egyben azt is állította, hogy több országban ez nem jött be.
Vágólapra másolva!

Lisztet és tésztaféléket fog osztani a legszegényebbeknek a szlovák kormány, hogy ezzel is enyhítse az élelmiszerárak emelkedését, amely Szlovákián kívül más államokban is érezhető. Az ENSZ élelmezési szervezete kimutatta, hogy decemberben a 2008-ast is meghaladva, rekordszintre emelkedett az élelmiszerek ára.

Amennyiben megvalósulnak az elképzelések, az ingyen élelmiszerekhez már a tavasszal hozzájutnak a leginkább rászorulók. Az illetékes állami szervek már ki is írták a nyilvános pályázatot 45 ezer tonna gabona feldolgozására az állami tartalékból.

"Ebből liszt és tésztafélék készülnek, amit a leginkább rászorulóknak ingyen osztunk szét" - jelentette ki Simon Zsolt mezőgazdasági miniszter kedden Pozsonyban. A gabona feldolgozását és az adminisztratív költségeket az Európai Unió állja.

Az, hogy konkrétan ki lesz jogosult az ingyenlisztre, élelmiszerre egyelőre nem világos. A több mint ötmillió lakosú Szlovákiában jelenleg mintegy 190 ezer személy kap szociális segélyt. Családtagjaikkal együtt mintegy 374 ezer emberről, az ország lakosságának majdnem hét százalékáról van szó.

Az élelmiszerárak gyors emelkedése tavaly nyáron kezdődött Szlovákiában. Januárban éves szinten 5,8 százalékkal voltak magasabbak az élelmiszerárak. A kormány azt állítja, hogy ez alapvetően a világpiaci fejlemények következménye.

Simon Zsolt szerint a mezőgazdászok számára árult gázolaj korábbi kedvezményének idei megszüntetése nem tükröződik még az élelmiszerárakban. A kereskedők korábban azt ígérték, hogy a forgalmi adó egy százalékpontos emelése - 19-ről 20 százalékra - nem lesz hatással az árak emelésére.

Iveta Radicová szlovák miniszterelnök az élelmiszerárak növekedésének problémáját kedden Pozsonyban megvitatta Simon Zsolttal, valamint Juraj Miskov gazdasági miniszterrel. A megbeszélések utáni sajtótájékoztatón Radicová nem zárta ki, hogy a kormány esetleg csökkenti az élelmiszerekre kivetett áfát. "Nem zárjuk ezt ki, de a környező országokban ez a lépés nem vált be" - állította a kormányfő.

Simon Zsolt szerint a kormány megpróbálja csökkenteni a magas árakat, ezért törvényi intézkedéseket tervez. Kiemelten kívánja védeni a minőségi szlovák élelmiszereket is. A tárcavezető megjegyezte: az sem zárható ki, hogy az élelmiszerek gyors drágulása spekulációk eredménye.

Robert Fico volt kormányfő, az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) elnöke szerint a kormány képtelen az ország problémáinak kezelésére. Az ingyenes élelmiszerek osztása "szégyenteljes és megalázó", "Afrika szintjére" süllyesztené Szlovákiát.