Jön az agrár Széchenyi-kártya

Vágólapra másolva!
Az agrárvállalkozásokra is kiterjesztik a Széchenyi-kártya hitelezési szolgáltatásait a kormány döntése nyomán. Három éves futamidőre legfeljebb 25 millió forint igényelhető kamatkedvezménnyel.
Vágólapra másolva!

A Széchenyi-kártya agráriumra való kiterjesztéséről döntött szerdai ülésén a kormány - közölte Nagy Anna kormányszóvivő a kormányülést követően. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter elmondta: az agrár Széchenyi-kártya a családi gazdálkodóknak, továbbá az mezőgazdaságban működő kis- és közepes vállalkozásoknak segít abban, hogy újabb forráshoz jussanak. Az érintett gazdálkodói kör pénzügyi megerősítésére a gazdasági válság és az agráriumot sújtó elemi károk hatásainak ellensúlyozása miatt van szükség - mondta a miniszter.

Az agrár Széchenyi-kártyát a teljes vertikumban igénybe vehetik a gazdálkodók az alapanyag-termeléstől a feldolgozásig. A hitelkártya minimálisan 500 ezer, maximálisan 25 millió forint felvételére jogosítja gazdáját. A hitel futamideje 3 év, és a hitel szabad felhasználású. A kamatot az állam 2 százalékponttal támogatja, kezességet pedig az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány vállal. A hitelt várhatóan még az év első felében igénybe vehetik a gazdálkodók.

A Széchenyi-kártya szolgáltatásainak agráriumon kívüli kiterjesztéséről még tavaly döntött a kormány, és be is vezették az újdonságokat. Az évek óta sikeresen működő folyószámla hitel mellett 2010. augusztus elseje óta forgóeszköz, 2010. szeptember 1-jétől beruházási hitel felvételére van lehetőség a kártyával. Ez év elejétől pedig a pályázaton elnyert forrásokhoz az önerőhöz igényelhető hitel. Krisán László, a programot közvetítő KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója korábban elmondta: a Széchenyi Kártya Program három elemével egy vállalkozás akár 100 millió forint támogatott hitelhez is juthat.