Közel 1500 milliárdot költött el közbeszerzésen az állam tavaly

Vágólapra másolva!
Megugrott ugyan a közbeszerzési eljárások száma 2010-ben Magyarországon, de közben az eljárások összértéke jelentősen csökkent. A Transparency International számítása szerint 300 milliárd forint tűnt el a magyar közbeszerzési piacról, részben a közbeszerzési törvény tavalyi módosítása miatt.
Vágólapra másolva!

Tavaly 61,6 százalékkal több, 10 685 eredményes közbeszerzés zajlott Magyarországon, az eljárások összértéke viszont 17,3 százalékkal 1496,5 milliárd forintra csökkent az előző évhez képest - közölte Gajdos Róbert, a Közbeszerzések Tanácsának elnöke szerdán. Ezt a jelenséget az elnök úgy értékelte, hogy így nagyobb lehetőséget kaptak a kis- és közepes vállalkozások a közbeszerzéseken történő indulásra.

A közbeszerzések értékcsökkenése Gajdos Róbert szerint egyébként a költségvetési és a hazai piaci források szűkülésével magyarázható. Például amíg 2009-ben 25 darab 10 milliárd forint értékű eljárás volt, addig tavaly ezek száma 15-re csökkent.

A Transparency International (TI) Magyarország közben szerdán azt közölte, hogy felmérésük szerint tavaly több mint 300 milliárd forint távozott a magyar közbeszerzési piacról, amelyből 200 milliárd forintot jelentett az, hogy ezt az összeget a közszolgáltatók nem közbeszerzés keretében költötték el. A kutatás szerint a visszaesés egyrészt a közbeszerzési törvény 2010-es módosításaiból adódik, ami számos beszerzési területet kivett a törvény hatálya alól, ugyanakkor meghagyta a szigorú szabályozás kereteit, különös tekintettel az igen alacsony közbeszerzési értékhatárra.

Több a jogorvoslat is

A Közbeszerzési Döntőbizottság előtt több mint ezer jogorvoslati eljárás indult, ez 17,1 százalékkal több, mint 2009-ben volt, ami Gajdos Róbert szerint arra utal, hogy a piaci szereplők sok mindent megragadnak, hogy munkához jussanak. Pozitívnak nevezte az elnök azt, hogy növekedett az eljárások nyilvánossága. Az uniós eljárásrendben a közbeszerzések 61 százaléka, míg a nemzeti rendszerben azok 66 százaléka nyilvános.

Egy másik adatban azonban lemaradt Magyarország az EU mögött. A TI számításai szerint (mely a KSH előzetes tavalyi GDP-adatain alapul) jelenleg 5,66 százalék a GDP-hez viszonyított szerződött közbeszerzési érték Magyarországon, szemben azzal, hogy az EU GDP-jének mintegy 17 százalékát teszik ki a közbeszerzések.

A legtöbb beszerzés beruházás volt tavaly is, egy év alatt az arányuk 48 százalékról 52 százalékra emelkedett. A szolgáltatások adták a közbeszerzések negyedét, míg az árubeszerzésekre 22 százalék jutott.