MNB: Meglepetésre szigorítottak hitelezésükön a bankok

devizahitel, hitelszerződés, szerződést ír alá, aláírás
Vágólapra másolva!
Miközben a bankok forrásellátottsága kielégítő, mégis szigorodott a hitelezés - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felmérése. A bank szerint ez a várakozással ellentétes, és ahhoz vezethet, hogy még kevesebb vállalat juthat hitelhez. A jegybank úgy vélte, a lakossági jelzáloghitelek átstrukturálásának köszönhetően csak kis mértékben romlott a lakosság hitelportfóliója.
Vágólapra másolva!

Az MNB 2011 januárjában végzett kutatása megállapította: a korábbi várakozásokkal ellentétben a bankok újra szigorítottak a hitelezési feltételeken, így még kevesebb vállalat juthat hitelhez.

A jegybanki kutatás szerint a szigorításhoz elsősorban a "kockázati tolerancia" csökkenése járult hozzá, vagyis hogy a bankok kevésbé vállalják fel a kockázatos cégek finanszírozását. Hozzátették, új elem, hogy az alacsony jövedelmezőség is a hitelkínálat visszafogásának irányába hat. Az MNB azonban megállapította, hogy a bankok likviditása, vagyis forrással való ellátottsága kielégítő, nem korlátozza a hitelkibocsátást.

A jegybank közleményében azt állította, hogy az előző két felmérés eredménye arra engedett következtetni, hogy a vállalati hitelek esetében véget érhetett volna a négy éve tartó szigorítási ciklus, ez a felmérés viszont ennek ellenkezőjét mutatja.

Az MNB szerint a vállalatok számára újra nehezebbé vált a hitelhez jutás, amihez a kockázati tolerancia csökkenése mellett a hazai bankszektor regionális versenyképességének romlása járult hozzá. Az alacsony jövedelmezőség miatt gyenge a bankok tőkefelhalmozó és tőkevonzó képessége, emiatt a jövőben csak kis mértékben képesek növelni tőkéjüket - írta az elemzés. A jegybank szerint így a hazai bankrendszer csak korlátozottan tudja a hitelezésen keresztül a gazdaság jövőbeli növekedését finanszírozni.

A lakáscélú jelzáloghitelek esetében a szigorítás úgy jelentkezik, hogy a kockázatosabb ügyfeleknek a bankok csak drágábban folyósítanak hiteleket - vélte a jegybank. Az elemzés szerint a vállalati és háztartási hitelkínálat visszafogása azt eredményezheti, hogy a hitelezési aktivitás fordulópontja 2011 második félévére tolódhat.

Az MNB megállapította azt is, hogy a jelzáloghitelek esetén két alapvető tendencia mutatkozott: egyrészt a múltban átstrukturált jelzáloghitelek esetén a lejáró türelmi időszakokat a bankok sok esetben meghosszabbították, másrészt jelentős volt az új átstrukturálások száma is. A türelmi időszakok kitolása és a tömeges átstrukturálások nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy 2010 negyedik negyedévében a háztartási hitelportfólió csak kis mértékben romlott - írta a jegybank.