A Nap nem küld villanyszámlát - energiatipp

Vágólapra másolva!
Olcsóbb energia, így áram, biztosan nem lesz, sőt az árak emelkedésére számíthatunk. Érdemes tehát saját termelésre átállni, amihez a napelemeket használhatjuk fel. Hogy miképpen - ennek megválaszolásában az Energia Klub segítette az [origo]-t.
Vágólapra másolva!

Napelemekkel környezetbarát módon, szén-dioxid-kibocsátás nélkül termelhetünk villamos áramot a napsugárzásból - olvasható az Energia Klub anyagában. A legtöbben a számológépekről, órákról, kis kerti lámpákról ismerik a napelemeket, de a komolyabb rendszerek akár egy egész épületet is el tudnak látni elektromos árammal.

A háztetőre szerelt, 15-20 négyzetméternyi napelemmel már biztonságosan megoldható egy átlagos család áramellátása. Akár otthon, akár máshol szeretnénk hasznosítani a Nap erejét, mindenképpen végeztessünk előzetesen számításokat. Ha ugyanis alulméretezzük a rendszert, akkor nem elégíti ki az igényeket, a túlméretezés viszont aránytalanul megdrágítja a beruházást. A napenergia kinyerésére - a meleg vizet előállító napkollektorokhoz hasonlóan - a déli, esetleg délkeleti, délnyugati tájolás, és a 45 fokos dőlésszög az ideális.

Többszörösen megtérülő befektetés

Ha napelemmel termeljük az áramot, csatlakoztathatjuk a villamosenergia-hálózatra. Ennek az az előnye, hogy amikor több áramot fogyasztunk, mint termelünk, akkor a hiányzó mennyiséget egyszerűen megvásárolhatjuk a szolgáltatótól. Ha pedig olyan sok energiát ad le a napelem, hogy azt nem használjuk fel az épületben, akkor a szolgáltató megvásárolja tőlünk a felesleget. Ráadásul, ha a hálózatba vissza is táplálhatjuk a felesleges energiát, akkor nincs szükség az áram tárolását szolgáló akkumulátorokra. Ha a napelemes rendszert csatlakoztatjuk a helyi hálózatra, termelést és fogyasztást egy speciális villanyóra méri, ami a bejövő és kimenő áramot is számolja, a végén pedig a kettő különbsége szerepel majd a számlán.

Igaz, a napelemek ma még nem az olcsóságukról híresek, ezért a beruházás megtérülése viszonylag hosszú lehet, de biztosan megéri, hiszen akár 40 éves élettartama alatt a befektetés többszörösét hozza vissza. És ne feledjük, az áram ára egyre csak emelkedik, miközben a Nap továbbra sem küldi a villanyszámlát!

A megújuló energiákról, és megtakarítási tippekről bővebben olvashat az Energia Klub honlapján, illetve ezen az oldalon.