Kártérítést fizet dolgozója öngyilkossága miatt a Mazda

2011.02.28. 13:01

Több mint 150 millió forintnyi kártérítést kell fizetnie a Mazdának azért, mert öngyilkos lett az egyik munkatársa a túlórák okozta depresszió miatt. Japánban az előző pénzügyi évben több mint hatvanan követtek el öngyilkosságot ilyen okból, már egy új szó is született a kimerülés okozta elhalálozásra.

Hatvanhárommillió jen (151 millió forint) összegű kártérítés megfizetésére ítélte hétfőn egy japán bíróság a Mazda Motor Corp. autógyártó vállalatot egy öngyilkos dolgozója halála miatt.

A bírósági döntés szerint a cég 25 éves dolgozója 2007-ben azért követett el öngyilkosságot, mert depressziós lett a túlmunka miatt. A vállalat a hozzátartozóknak köteles kifizetni a kártérítést. A cég még nem döntötte el, fellebbez-e az ítélet ellen.

Japánról köztudott, hogy a munkamániások országa, ahol az agyonhajszolt emberek az utóbbi években nagy számban követtek el öngyilkosságot vagy haltak meg kimerülés következtében. A japán hatóságok a 2010 márciusában végződő pénzügyi évben mintegy 100 olyan elhalálozásról adtak hírt, amely túlmunka miatti kimerülés következménye volt. Közülük 63 végződött öngyilkossággal. A japán nyelvben egy új szó is van - karosi - a kimerülés okozta elhalálozásra, amelyet általában szívroham vagy agyvérzés idéz elő.

A Mazdának már kellett úgynevezett együttérzési kártérítés fizetnie a hozzátartozóknak a férfi halálakor, ám azok perre vitték az ügyet a japán kormány új rendelete alapján. Az lehetővé teszi, hogy a munkával kapcsolatos elhalálozás miatt másfajta kártérítést is kaphassanak a hozzátartozók. A hétfői bírósági döntéssel a Mazda dolgozójának szüleit összesen 110 millió jen (264 millió forint) kártérítés illeti meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK