Európai Bíróság: Nem térhet el a nők és férfiak biztosítási díja

Vágólapra másolva!
Drágíthatja a nők biztosítási díjait az a döntés, amelyet az Európai Bíróság mondott ki kedden. Eszerint 2012. december 21-e után egyik tagállamban sem különböztethetik meg a biztosítási kockázatot az ügyfél neme alapján.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bíróság szerint diszkriminációnak minősül, hogy a biztosítók eltérő díjat állapítanak meg férfiaknak és nőknek, ezért határozatban állapította meg annak szabályellenességét - írta a Bruxinfo.

Keddi ítéletében a bíróság úgy vélte, hogy a jelenlegi rendszer lehetővé teszi, hogy az egyes tagállamok időbeli korlátok nélkül eltérjenek az uniszex biztosítási díjak és juttatások szabályától, amelyet az Unió korábban irányelvként fogadott el. Ez ellentétes a nők és férfiak közötti egyenlő bánásmódra irányuló cél elérésével a bíróság szerint, ezért kimondták, hogy a megfelelő átmeneti időszak leteltét követően érvénytelennek kell tekinteni az uniszex szabálytól való eltérést.

A Bruxinfo szerint a hatályos jogszabály tartalmaz egy kivételt, amely szerint a tagállamok az említett időponttól kezdődően az uniszex biztosítási díjak és juttatások szabályától eltérést engedélyezhetnek, amennyiben garantálni tudják, hogy a számításaik alapjául szolgáló biztosításmatematikai és statisztikai adatok megbízhatóak, azokat rendszeresen frissítik, és a nyilvánosság azokhoz hozzáférhet.

A kivételnél azonban az európai irányelv nem határozott meg konkrét időbeli korlátozást, amely időszakon belül az egyes tagállamok eltérhetnek a diszkriminációmentes szabálytól. A Bruxinfo szerint most ezt a hiányosságot pótolta a luxemburgi székhelyű Európai Bíróság, amikor kimondta, hogy "az uniszex biztosítási díjak és juttatások általános szabályától való eltérés 2012. december 21-i hatállyal érvénytelen".

A Wall Street Journal azt írta, hogy a döntés rossz hír az európai nők számára. A Brit Biztosítók Szövetsége számításai szerint az uniszex szabály miatt egy járadékkal összekötött biztosítással rendelkező nő 2 százalékot, vagy többet is bukhat járadékából. A fiatal, autót vezető nők biztosítási díja pedig akár a negyedével is növekedhet.