Londoni elemzők: Elkerülhető a leminősítés a reformcsomaggal

Matolcsy György ismerteti a kormány strukturális reformjait az Aranytíz Művelődési Központban
Vágólapra másolva!
Valószínűleg elkerülhető a magyar államadósság további hitelminősítői osztályzatrontása a magyar kormány által meghirdetett strukturális reformcsomaggal - vélekedtek szerdai kommentárjaikban londoni felzárkózó piaci elemzők. A csomag egyes elemeit ugyanakkor  - például a 4-6 százalékos növekedést - túlzottan derűlátónak tartják.
Vágólapra másolva!

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital felzárkózó piaci elemző stábja befektetőknek összeállított szerdai helyzetértékelésében "egyértelműen pozitívnak" nevezte, hogy a magyar kormány az intézkedési programmal "aktívan kezel" hosszabb távú költségvetési problémákat.

A ház szerint ezzel valószínűleg "rövid távon" enyhült annak a kockázata, hogy a hitelminősítők a befektetésre már nem ajánlott - a piaci zsargonban "bóvlinak" nevezett - adósosztályzati kategóriába süllyesszék a magyar szuverén kockázati besorolásokat. Magyarország államadósságát mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő - Standard & Poor's, Moody's Investors Service, Fitch Ratings - a befektetési ajánlású "BBB/Baa" kategória alsó szélén tartja nyilván, egyaránt további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással.

A negatív kilátások kockázata az, hogy ha bármelyik hitelminősítő tovább rontja a magyar besorolásokat, azzal Magyarország az adott cégnél átkerülne a már nem befektetési ajánlású, magas hozamú spekulatív osztályzati kategóriába. Ez adósságpiaci gondokat is okozhat, mivel számos kötvényalap számára csak olyan állampapírok vásárlása engedélyezett, amelyeknek besorolási átlaga eléri a befektetésre ajánlott szintet.

Az EB a részletekre vár

Jó irányba tett lépésnek minősítette az Európai Bizottság pénzügyi biztosának szóvivője szerdán a Széll Kálmán-tervben megfogalmazott gazdasági reformokat, de arra is emlékeztetett, konkrétumok hiányában nem lehet megítélni, hogy a terv megalapozott-e és valóban biztosítani fogja-e a fenntartható költségvetést, valamint csökkenő pályára helyezi-e az államadósságot" - fogalmazott Olli Rehn szóvivője. Így az Európai Bizottság a csomag további részleteit várja.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter kedden délelőtt ismertette a hónapokkal ezelőtt beharangozott kormányzati reformcsomagot. Matolcsy az államadósság jelentős csökkentését nevezte a legfőbb célnak, amelyet szerinte részben a felelős költségvetési politikával lehet elérni. Bejelentette, hogy a tervezett intézkedések 2012-ben 550 milliárd forinttal javítják az államháztartás egyenlegét, 2013-ban és 2014-ben pedig 900 milliárddal. A Matolcsy minisztériumának honlapjára feltöltött kísérőanyagban szerepel az is, hogy az egyes területeken mekkora összegű spórolásokat fognak végrehajtani, de a konkrét intézkedéseket már nem fejtette ki.

Túlzott derűlátás

2012-ben az egyenleg javulásának négyötöde a kiadások csökkenéséből származik majd - mondta Matolcsy -, 2013-ban pedig háromnegyed strukturális reformokból, és csak egynegyede a bevételek növeléséből. Az államadósságot csökkenti majd a miniszter szerint az elektronikus útdíj bevezetése is, amelyet már előkészített a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Matolcsy szerint lett volna rá lehetőség, hogy csak két évig tartsák fenn a bankadót, de nem sikerült megállapodni a bankokkal, így három évig vetik ki a különadót a pénzintézetekre. Ez változás a korábbi tervekhez képest.

Matolcsy közölte azt is, hogy a takarékosság érdekében elállnak egy korábbi tervezett társaságiadó-könnyítéstől is. A 10 százalékos, kedvezményes társasági adó ugyan marad (jelenleg az 500 millió forintnál kisebb nyereség után adóznak így a cégek), de a gazdasági miniszter szerint a ciklus végéig nem csökkentik a 19 százalékos, általános kulcsot. Az eredeti elképzelések szerint 2013-tól 10 százalék lett volna az általános kulcs, vagyis minden cégnek ezzel kellett volna adóznia.

A Barclays Capital londoni elemzőinek szerdai értékelése szerint a konszolidációs csomag egyes elemei "kétségtelenül végrehajthatók" -, a ház szakértői ezek között kiemelték a munkanélküliségi juttatások szűkítését, a gyógyszer- és a közlekedési támogatások, valamint az oktatási kiadások visszafogását -, a cég ugyanakkor más elemeket "nagyon derűlátónak" minősít. A Barclays Capital elemzői ebbe a kategóriába sorolták, hogy a kormány 4-6 százalékos éves gazdasági növekedési ütemekkel, valamint 2014-ig 300 ezerrel bővülő foglalkoztatással számol.

Jelentős végrehajtási kockázatok

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális befektetési kutatórészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó piaci szakértői befektetők számára összeállított szerdai értékelésükben annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a reformcsomag "konstruktív jelzéseket küld" a piacnak a kormány elkötelezettségéről a költségvetési reform és az adósságcsökkentés mellett.

A cég londoni szakértői is azt jósolták, hogy a konszolidációs csomaggal sikerül megőrizni Magyarország befektetési ajánlású hitelminősítői adósbesorolásait.

A végrehajtási kockázatok "jelentősek", azonban a meghirdetett költségvetési megtakarítási főszámok teljesülésével - és feltételezve, hogy folytatódik a magyar gazdaság ciklikus fellendülése - "kényelmesen elérhető" az a célkitűzés, hogy a GDP-arányos államadósság-ráta 2016-ra az euróövezeti csatlakozási feltételekben meghatározott 60 százalékos felső tűréshatárra csökkenjen - jósolták szerdai értékelésükben a BofA Merrill Lynch Global Research londoni elemzői.

Kemény állami kiadás-ellenőrzésre van szükség

A cég szerint kivitelezhető az is, hogy az adósságráta 2018-ra 50 százalékig csökkenjen tovább, de ehhez a menetrendhez folyamatos növekedésre, az állami kiadások "kemény ellenőrzésére" és mérséklődő piaci kamatokra van szükség; ez utóbbinak a szilárd kormányzati hitelesség a feltétele.

Hasonló következtetésre jutottak a Goldman Sachs (GS) pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének szakelemzői. A GS szerint elérhető a megadott időkereten belül a kormány által megcélzott adósságráta-csökkenés, de ehhez a kormánykötvények hozamainak "markáns" mérséklődése, valamint folyamatos gazdasági növekedés és meglehetősen stabil forintárfolyam szükséges.

A BofA Merrill Lynch Global Research felzárkózó piaci szakértőinek szerdai elemzése szerint "üdvözlendő", hogy a kormányzati csomag adósság- és deficitcsökkentő fejezetei a kiadási oldalra összpontosítanak. A cég elemzői kiemelik, hogy a konszolidációs intézkedési tervek közül sok a Nemzetközi Valutaalap (IMF) technikai ajánlásaival van összhangban.