Matolcsy szerint a kormány nem rögzíti a svájci frank árfolyamát

Vágólapra másolva!
A nemzetgazdasági miniszter Bécsben cáfolta azokat a híreket, miszerint a svájcifrank-hitelesek törlesztőárfolyamának rögzítésére készül a kormány.
Vágólapra másolva!

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter cáfolta azt az sajtóértesülést, miszerint a magyar kormány a svájci frank törlesztési árfolyamának befagyasztását tervezi a frankhitelesek védelmében - közölte az MTI.

A Hírszerző.hu internetes portál kedden névtelen banki forrásokra hivatkozva írta azt, hogy információi szerint a svájci frankban eladósodott devizahitelesek törlesztőrészleténél figyelembe vett árfolyamot a ciklus végéig 190 forint környékén rögzítené a kormány. Az ügyfelek számára ez azt jelentette volna, hogy három és fél éven keresztül nem menne a rögzített árfolyam fölé a törlesztési árfolyam, tehát, ha a svájci frank árfolyama 190 forint fölé kerülne, akkor is legfeljebb 190 forintos árfolyamon törlesztenének. A portál azt írta, hogy az adósoknak a három és fél év leteltével meg kell fizetniük a mentőövet, ugyanis a rögzített és a tényleges árfolyam különbségéből egy új hitel gyűlik majd össze.

A Bankszövetség már kedden azt közölte, hogy semmilyen szakértői anyagot nem kapott, így nem is egyeztetett a sajtóban megjelent, a frankhiteleseket segítő, a svájci frank törlesztési árfolyamát befagyasztó esetleges kormányzati elképzelésekről.

Matolcsy aztuán nyilatkozott csütörtökön, hogy az osztrák pénzügyminisztert, banki vezetőket és az osztrák Iparszövetséget tájékoztatta Bécsben az intézkedésekről és a magyar európai uniós elnökség pénzügyi tárgyú törekvéseiről.