Nem szűkül az otthonteremtési támogatás a stabilitási zárolás miatt

Vágólapra másolva!
A minisztereknek feltett kérdésekre adott írásos válaszok alapján a 250 milliárd forintos stabilitási alap miatt elrendelt zárolás nem érinti egyebek mellett az otthonteremtési támogatást, a hallgatói juttatásokat, a honvédelmi állomány járandóságait vagy az önkormányzatokat, és nem marad el emiatt a rendőrségi létszámfejlesztés sem.
Vágólapra másolva!

A kormány egy 250 milliárd forintos zárolásról döntött, ami a válság esetleges hatásainak kivédésére szolgál. A stabilitási alapról szóló kormányrendelet szerint a minisztériumoknak a zárolásról március 1-jéig intézkedési tervet kellett küldeniük jóváhagyásra a nemzetgazdasági miniszternek, aki április 6-ig készít az összefoglalt és jóváhagyott intézkedési tervekről jelentést a kormánynak.

Az Országgyűlés honlapján fellelhető, több képviselői kérdésre intézett miniszteri írásbeli válaszokból az derült ki, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) támogatási előirányzatainak 39,2 milliárd forintos zárolása nem érinti a hallgatói juttatásokat, az otthonteremtési támogatást, a szociális humánszolgáltatók normatív támogatását, a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával összefüggő, valamint az altató- és lélegeztetőgép, monitor bérlésével kapcsolatos ez évi előirányzatokat.

Ezeken túlmenően az "Útravaló" ösztöndíjprogram és a légimentő-eszközpark bérlésével összefüggő feladatok is a mentesített körbe tartoznak - olvasható.

Marad a rendőrfelvétel

A helyi önkormányzatokat nem érinti a zárolás - ez Pintér Sándor belügyminiszter egy írásbéli kérdésre intézett válaszleveléből derült ki. Ebben a miniszter kitér arra is, hogy a helyi önkormányzatok és többcélú kistérségi társulások 2011. évi költségvetési támogatásai továbbra is biztosítottak; a zárolás a Belügyminisztérium (BM) fejezetét terheli.

Egy másik kérdésre adott válasza szerint a BM irányítása alá tartozó költségvetési szerveknél a zárolás elrendelése miatt nem lesz létszámleépítés, és nem hagynak el kötelezően előírt feladatot, nem halasztanak el tevékenységet.

Pintér Sándor szerint a közbiztonság javítása és a rendőri jelenlét biztosítása érdekében továbbra is elsőbbséget élvez a rendőrségi létszámfejlesztés, valamint a meglévő személyi állomány megtartása.

A helyeken spórol a honvédelem

Hende Csaba honvédelmi miniszter szerint a minisztériumot érintő 26,32 milliárd forintos zárolás miatt a hazai személyi juttatások területéhez kapcsolódóan megállítják a létszámbeáramlást, nem töltik be a megüresedett helyeket.

A részletes ismertetés szerint a személyi juttatásoknál 3,5 milliárd, a munkaadókat terhelő járulékok esetében 595,6 millió, a dologi kiadásoknál 13,26 milliárd, a működési célú kiadásoknál 2,6 milliárd, az intézményi beruházási kiadásoknál 5,7 milliárd, az egyéb felhalmozási célú kiadásoknál pedig 727 millió forintot zárol a tárca.

A természetbeni juttatásokat a 2010. évi szinten tartják, csökkentik a túlóra-, túlszolgálati kereteket, de a zárolás nem érinti az állomány járandóságait, és nem tartalmaz azokra vonatkozó korlátozásokat sem.

Nem érinti a gazdák támogatását

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) elsősorban saját háttérintézményei kiadásait csökkenti; az intézkedés nem érinti a gazdáknak szánt nemzeti támogatások kifizetését, sem az uniós támogatásokat.

Fazekas Sándor azt írta: 13,96 milliárd forintot az intézményi címeken, 4,78 milliárd forintot pedig a fejezeti kezelésű előirányzatoknál zárol a tárca; elsősorban a működésre fordítható forrásokat csökkentik, és néhány halasztható beruházást később valósítanak meg.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a stabilitási alapot akkor használja fel a kormány, ha a lehetséges gazdasági kockázatok "valódi gondot okoznak". A minisztérium korábbi közleményében úgy fogalmazott, hogy az elkülönített keret megmaradása esetén a források visszakerülnek a költségvetésbe.