NGM: Minden ötödik munkavállaló élt a családi kedvezménnyel

Vágólapra másolva!
A 3,7 millió munkavállalóból 700 ezren éltek a családi kedvezménnyel januárban, vagyis a dolgozók közel ötöde élvezte a kedvezmény előnyeit. A Nemzetgazdasági Minisztérium számításai szerint átlagosan 16 ezer forint maradt a családoknál az új adórendszerben.
Vágólapra másolva!

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint a januári fizetéseknél minden ötödik munkavállaló érvényesített családi kedvezményt, amivel közel 700 ezer család "élvezte az új adózás előnyeit".

Januárban az állam mindegy 12 milliárd forintot hagyott a családoknál az adóalap-kedvezmény formájában, míg az NGM szerint az előző adórendszerben évente volt 13 milliárd forint összesen a családi adókedvezmény.

Az adóhatóság adataira hivatkozva a közlemény azt írta, a 3,7 millió munkavállalóból 700 ezer fő élt a családi kedvezménnyel, ami által összességében 74 milliárd forint után nem kellett adózni.

"Háztartásokra vetítve ez azt jelenti, hogy a gyermeket nevelők jövedelméből családonként több mint 100 ezer forint kereset maradt érintetlen, azaz, a családi kedvezmény hatására átlagosan mintegy 16 ezer forinttal nőtt a családok jövedelme" - fogalmazott az NGM.

A minisztérium azt várja, hogy az év további részében növekedni fog a kedvezményt igénybevevők száma. Év végéig 900 ezer munkavállaló élhet a kedvezménnyel, s 150 milliárd forint marad ezáltal a családoknál.

A közlemény az új adórendszernek csak a családi kedvezményt érintő részével foglalkozott. A kormányzat korábban több mint 300 milliárd forintról beszélt, ami az új rendszerben a lakosságnál marad, ugyanakkor abban az adókulcs-csökkentés, az adójóváírás és az egyéb elemek hatásai is benne voltak.