Orbánnak írtak nyílt levelet az állattartók a magas árak miatt

magyar vörös mangalica
Vágólapra másolva!
A magas takarmányárak miatt panaszkodtak a baromfi, illetve a sertéstartó gazdák érdekvédő szervezetei, akik Orbán Viktor miniszterelnöknek írtak nyílt levelet. A szövetségek állami beavatkozást szeretnének, például a hús, a tojás és egyéb készítmények áfájának csökkentését, takarmányfelvásárlást, illetve kedvezményes hitelezést.
Vágólapra másolva!

Nyílt levelet fogalmazott meg egy-egy hirdetésben a Magyar Sertéstartók Szövetsége és a Baromi Termék Tanács Orbán Viktor miniszterelnöknek a Népszabadság hasábjain. Mindkét szakmai szövetség a magas takarmányárakra panaszkodott.

"Ami nem volt túl sok tegnap, holnapra már sajnos nagyon kevés" - írta a kormányfőnek címzett nyílt levelében a Magyar Sertéstartók Szövetsége. Az érdekvédő szervezet azt írta, hogy a hústermelőket is súlyosan érinti a gabonaárak megduplázódása, amely folyamatot azonban a húsárak nem tudnak követni, egyrészt a fogyasztók árérzékenysége, másrészt az importból fakadó versenykényszer miatt.

A sertéságazat ezért azt javasolta, hogy a kormány vásároljon fel a "gyors ütemben külföldre vándorló" kukoricakészletekből legalább 100 ezer tonnát és azt a bajba jutott állattenyésztőknek 3 hónapos türelmi idővel, kamatmentes fizetési határidővel biztosítsa megvásárolni. A szövetség érvelése szerint az állami kiadások elenyészőek ahhoz képest, ami a takarmányhiány miatt keletkező kár lenne.

A sertésszövetség szerint a gazdáknak 6-8 ezer forint veszteségük van minden sertésen, ezért elkezdődött az állatállomány kivágása, amely akár az egész állomány felét is elérheti. Szerintük ilyen feltételek mellett külföldi, például német importhúst kellene behozni, ami szerintük drága, s emiatt több tízezer munkahely is megszűnhet.

Szintén a takarmányárak drasztikus emelkedésére panaszkodott a Baromi Termék Tanács. Szerintük a helyzet azért súlyos, mert a hazai termelés 95 százalékban magyar kézben van, tehát magyar tulajdonosokat érint az áremelkedés, s az ágazatban 60 ezer fő dolgozik, akiknek a munkahelye veszélybe kerülhet.

A tanács három fejezetben foglalta össze javaslatait. Az első szerint kamattámogatásos forgóeszközhitelt kell nyújtani az ágazat szereplőinek, illetve az uniós és állami támogatások kiosztását fel kell gyorsítani. A második ajánlás szerint a baromfihúsok és készítmények, a tojás, illetve a sertéshúsok áfatartalmát 10 százalékra kellene csökkenteni, ami segítené az árak megfékezését, illetve fehérítené az ágazatot, amelyben szerintük több 10 milliárd forintra tehető az évi áfacsalás összege.

A harmadik pont szerint az uniós állattartási és környezetvédelmi szabályokat, "jó magyar szokás szerint" túlteljesítik, ami viszont gazdaságtalanná teszi a termelést. "Nem akarunk és nem is tudunk vállalni olyan elvárásokat és előírásokat, amelyek például az osztrák, a német vagy a holland gyakorlatnál is jóval szigorúbbak" - írták a miniszterelnöknek.