Réthelyi: Uniós összefogás kell a nyugdíjrendszer korszerűsítéséhez

Vágólapra másolva!
Réthelyi Miklós miniszter szerint az európai nyugdíjrendszert korszerűsíteni kell, ehhez pedig a tagállamok összefogására van szükség.
Vágólapra másolva!

A fenntartható nyugdíjrendszer megteremtéséhez közösen kell fellépniük az Európai Unió tagállamainak - mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a magyar elnökségi honlapnak, az eu2011.hu-nak adott, vasárnap közölt interjújában.

"Fontos hozzáadott értéke lehet a nyugdíjügyről szóló vitának az az üzenet, hogy egészséges, szilárd nyugdíjrendszereket csak úgy lehet megalapozni, ha bizonyos nyugdíjrendszeren kívüli kérdéseket megfelelően kezelünk. Ez utóbbiak között igen fontos a megfelelő színvonalú foglalkoztatás, a bérek megfelelő alakulása, a rugalmas munkaerőpiac, a továbbdolgozás, az egész életen át tartó tanulás, és a sort még folytathatnám" - tette hozzá.

Korszerűsítésre van szükség Réthelyi szerint

Réthelyi Miklós az EU foglalkoztatási, szociális, egészségügyi és fogyasztóvédelmi tanácsának hétfői brüsszeli ülése előtt közös felismerésnek nevezte, hogy a nyugdíjrendszert korszerűsíteni kell.

Hozzátette, hogy a tagállamok együttes fellépését indokolják a közös gondok, mindenekelőtt Európa idősödése. A miniszter szerint ide tartozik a globális pénzügyi és gazdasági válság hatása is, amely növelte a nyugdíjrendszerek pénzügyi veszélyeztetettségét. "A válság egyaránt érintette a felosztó-kirovó és a tőkefedezeti rendszereket, az előbbinél a demográfiai tényezők, az utóbbinál a pénzpiaci kockázatok szerepe hangsúlyosabb" - mutatott rá a tárcavezető.

Fellépés a nemek közötti indokolatlan különbségek miatt

A miniszter azt is elmondta, hogy a 2006-ban elfogadott, nemek közötti egyenlőség európai paktumának megújítása a tagállamok politikai jelentőségű kötelezettségvállalása. Réthelyi közölte, hogy a testület arról dönt, milyen erőfeszítésekre van szükség a következő tíz évben, hogy a nemek közötti indokolatlan különbségek megszűnjenek a foglalkoztatásban, a bérekben, az oktatásban. Fontos - tette hozzá - a még mindig gyakori akadályt jelentő nemi sztereotípiák enyhítése is.

Réthelyi a magyar elnökség az európai mindennapi élet egyik sajnálatos jelenségére, a nők elleni erőszakra irányította rá a figyelmet, folytatva a spanyol elnökség munkáját. A miniszter szerint a megújított paktumban ezért nagy hangsúllyal szerepel a nők védelmének erősítése, különös tekintettel a hátrányos helyzetű csoportokra. "Kiemelik a férfiak és fiúk szerepét és felelősségét is a nők és a lányok elleni erőszak felszámolásában" - mondta a miniszter, és hozzátette, a tagállamok számára nagyon fontos, hogy a paktum megújításával megteremtik a nemek közötti egyenlőségre vonatkozó törekvések, az Európa 2020 stratégia és bizottság nemek közötti egyenlőségről szóló, 2010-2015-re vonatkozó stratégiája közötti összhangot.