Két hónap alatt az éves hiány 80 százaléka már összejött

Vágólapra másolva!
Február végéig 560 milliárd forintnyi hiány jött össze a költségvetésben, az éves hiányterv több mint nyolcvan százaléka máris felhalmozódott. Az NGM szerint viszont biztonságosan tartható a 3 százalék alatti GDP-arányos deficitcél.
Vágólapra másolva!

Már a januári költségvetési hiányadat sem volt szép. Az elmúlt néhány év legrosszabb hiányadatát jelentette a 123 milliárdos egyhavi deficit, a februári teljesítmény erre még rátett egy lapáttal.

A költségvetésért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium ma kiadott gyorsjelentése szerint az év második hónapjában 437 milliárd forinttal költött többet bevételénél a költségvetés, így az első két hónapban 560 milliárd forintnyi hiány halmozódott fel. Ezzel a teljes évi hiányterv, a 687 milliárd forintos cél több mint négyötödét már elérte az év elejétől kumulálódott deficit. Ilyen rossz mutatóra az elmúlt jónéhány évben sem volt példa, tavaly, választási évben az arányszám csupán 40 százalékon állt, ezt megelőzően, 2005-ben volt 38 százalékon ez a mutató.

A minisztérium mindenesetre nem aggódik, mivel szerinte "a magas februári hiánynak nem fundamentális, hanem a kiadások és bevételek ütemezésében rejlő okai vannak." Például a különadókból az év első két hónapjában nincs bevétel, míg a nemrég elrendelt 250 milliárd forintos zárolás csak később érezteti egyenlegjavító hatását, és a magánnyugdíjrendszerből az állami pillérbe történő átlépéssel az államhoz idén kerülő 529 milliárd csak a második félévben landol az államkasszában.

Az NGM leszögezi: a 3 százalék alatti (egészen pontosan 2,94 százalékos) GDP-arányos hiánycél "biztonságosan tartható." Ez az első két hónap folyamatai láttán is elég konzervatív állításnak mondható, hiszen az uniós módszertan szerint a teljes áthozott nyugdíjpénztári vagyon, a körülbelül 2500 milliárd forintnyi, a GDP 9 százalékának megfelelő vagyont be kell számolni idén az egyenlegbe, így ez 5 százalék körüli többletbe fordítja az államháztartási szaldót.