Martonyi bízik a Magyarország elleni deficiteljárás megszűnésében

Vágólapra másolva!
Magyarország uniós tagságának egyik legkedvezőtlenebb része, hogy az ország az EU túlzottdeficit-eljárása alatt áll - véli Martonyi János külügyminiszter, aki szerint a következő hónapok eseményeitől függ ennek megszüntetése.
Vágólapra másolva!

Magyarország EU-tagságának egyik legkedvezőtlenebb eleme, hogy az ország továbbra is, immár hetedik éve az Európai Unió túlzottdeficit-eljárása alatt áll - mondta Martonyi János külügyminiszter az Országgyűlés európai ügyek bizottságának keddi ülésén.

A tárcavezető a magyar EU-tagsággal összefüggő kérdésekről és az európai integráció helyzetéről (2009-2010) szóló jelentését ismertetve úgy fogalmazott: a következő hetek-hónapok eseményeitől függ a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése. Azt mondta, "minden okunk megvan" ebben bízni, megjegyezve, hogy az államháztartási hiányt sikerült megfelelően alakítani, és a legfontosabb cél az adósságállomány csökkentése.

A miniszter az utóbbi két év mérlegében magyar szempontból kedvező fejleményként említette a termőföld-vásárlási moratórium meghosszabbítását 2014. április 30-ig, valamint, hogy Magyarország déli szomszédai vízummentességet nyertek.

Túlzott deficit akkor áll fenn, ha egy uniós tagország nem teljesíti a maastrichti szerződésben a fenntartható államháztartási helyzetre vonatkozó követelményeket, és költségvetési hiánya meghaladja a GDP 3 százalékát, illetve az államadósság a 60 százalékát. 2004-ben Magyarország a csatlakozáskor automatikusan túlzottdeficit-eljárás alá került.