Napi Gazdaság: Egyre többen válnak meg a családi ékszerektől

2011.03.08. 8:07

Az egyre nagyobb forgalom, a szaporodó üzletek és felvásárlóhelyek jelzik, hogy a vidéki nagyvárosokban virágzik az arany- és a drágakőpiac - írja a Napi Gazdaság.

Megélhetési és hiteltörlesztési gondok miatt egyre többen adják el ékszereiket, ennek következtében egyre több városban virágzik az arany- és a drágakőpiac - mondta a Napi Gazdaságnak Zadravecz István pécsi ékszerész. Elmondása szerint a vevők főként az egyedi, különböző drágakövekkel ékesített darabokat keresik.

Wolf Péter soproni ékszerüzlet-tulajdonos a lapnak elmondta, hogy a legszebb itthon felvásárolt darabok egyre gyakrabban Bécsben és Grazban találnak gazdára. A nyugat-dunántúli térségben egyre többen foglalkoznak azzal, hogy osztrák és német üzleteknek, aranyműveseknek szállítanak árut.

De a külföldi vevőkre alapozva egyre több ékszerüzlet nyílik a hazai nagyvárosokban is. Pécsen, Zalaegerszegen, a Balaton-parti nagyvárosokban és Győrben hosszú idő után új üzletek nyíltak nemrég.

Ezzel párhuzamosan megszaporodott a házaló kereskedők és felvásárlók száma. A lap által megkérdezett egyik ékszerüzlet-tulajdonos szerint sokan vannak, akik engedélyek és szakmai tapasztalatok nélkül próbálják kihasználni az ágazatban rejlő lehetőségeket. A kereskedő szerint a térség nem egy ajándékboltjában a bizsuk között is árulnak már aranyat "olyan áron, amivel nem lehet versenyezni".

KAPCSOLÓDÓ CIKK