A svájci frank miatt aggódnak a kirobbanó formában levő Svájcban

Vágólapra másolva!
Kirobbanó formában van a svájci gazdaság, de a berni kormány szerint az erős frank miatt fel kell készülni a helyzet romlására.
Vágólapra másolva!

Februárban javult a helyzet a svájci munkaerőpiacon, de az erős frank miatt a következő hónapokban romlás várható - mondta kedden Serge Gaillard svájci munkaügyi miniszter a Dow Jones hírügynökségnek adott interjújában.

Februárban a svájci munkanélküliségi ráta 3,6 százalékos volt, szemben a januári 3,8 százalékos, illetve az egy évvel korábbi 4,4 százalékos adattal. A hivatalos berni előrejelzés szerint az idei év átlagában 3,4 százalékos marad az index, míg 2010-ben 3,8 százalékos volt az átlagos érték.

Gaillard azt mondta, hogy a munkanélküliek számának csökkenése a svájci gazdaság meglepően erős negyedik negyedéves növekedésének következménye. "A svájci munkaerőpiaci helyzet jelenleg nagyon pozitív, de a következő hónapokban bizonytalanságok várhatóak a svájci frank felértékelődése miatt" - mondta Gaillard.

A frank az utóbbi egy évben 16 százalékot erősödött az euróval és 7 százalékot a dollárral szemben, amiből adódóan mind a svájci kormány, mind pedig a svájci jegybank a növekedés lassulására számít. Gaillard is azt mondta, hogy a növekedés lassulni, a munkanélküliség lassulása pedig enyhülni fog, sőt, stagnálásra is fel kell készülni, ennek oka pedig a frank erősödése, más hátráltató tényező ugyanis egyelőre nincs.