Világgazdaság: Két új lakás-takarékpénztár alakulhat

2011.03.09. 7:17

Önálló pénztár létrehozásán dolgozik az Erste Bank, emellett a CIG Pannónia Biztosító elnöke is új társaság alapítását tervezi - értesült a Világgazdaság. Szakértők szerint az új szereplők belépését még elbírja a magyar piac, ugyanis a hazai lakosságnak mindössze 12 százaléka rendelkezik lakás-takarékpénztári szerződéssel.

A Magyarországon működő két hazai lakás-takarékpénztár - a Fundamenta - Lakáskassza Zrt. és az OTP Bank leánycége - mellett hamarosan két újabb is feltűnhet a piacon - írja a szerdai Világgazdaság.

Önálló pénztár létrehozásán dolgozik az Erste Bank, emellett a CIG Pannónia Biztosító elnöke, Horváth Béla is új társaság alapítását tervezi. Utóbbi cég tulajdonosi köre még nem ismert, ám a lap úgy tudja, hogy a CIG-gel stratégiai partner Brokernet csoport pénzügyi tanácsadói végzik majd termékei értékesítését.

Az új szereplők belépését még elbírja a magyar piac, ugyanis a hazai lakosságnak mindössze 12 százaléka rendelkezik lakás-takarékpénztári szerződéssel. Németországban és Ausztriában ez az arány 40 százalék körüli, Csehországban pedig több mint 50 százalék.

A Világgazdaság szerint a közeljövőben jóval nagyobb szerep juthat a pénztáraknak a hazai lakásfinanszírozásban. Ez jelentős részben azzal magyarázható, hogy 2011-től több, az ügyfelek és a piaci szereplők szempontjából is kedvező jogszabályi változás is életbe lépett. Ettől az évtől a hazai szolgáltatók a szabad pénzeszközeik 75 százalékát helyezhetik ki azonnali hitelként - ez a korábbi mérték többszöröse -, így jelentősen nőhet a lakáscéljukat kölcsön segítségével megvalósító ügyfelek aránya.

A másik fontos változás, hogy a lehetséges leghosszabb megtakarítási idő nyolcról tíz évre nőtt. Ennek révén ugyanis - az állami támogatással együtt - a teljes támogatást kihasználó szerződéses összeg a korábbi hat és fél millió forintról közel nyolc és fél millióra emelkedett, és ezzel párhuzamosan az igényelhető állami támogatás maximális összege is 720 ezer forintra nőtt.

További változást jelent, hogy a közeli hozzátartozók - így például a szülők és a gyermekek - lakás-takarékpénztári megtakarításai egymás között a korábbinál szabadabban felhasználhatók.

KAPCSOLÓDÓ CIKK