Fellegi visszahozná az állami tulajdont az energetikába

Fellegi Tamás beszédet mond az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) bemutató tájékoztatóján, a Budapest Marriott Hotelben
Vágólapra másolva!
Nem tartható, hogy az államnak csak szabályozó szerepe van az energiapiacon, ezért szükséges, hogy tulajdonosként is visszatérjen - jelentette ki Fellegi Tamás miniszter.
Vágólapra másolva!

Vissza kellene hozni az energetikába az állami tulajdont, mert Nagy-Britannia mellett Magyarország az egyetlen az Európai Unióban, ahol az államnak csak szabályozóként van hatása az energiapiacra - fejtette ki Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter egy sajtóbeszélgetésen. A megvalósítás részleteiről a miniszter nem beszélt. Fellegi Tamás szerint a versenynek érvényesülnie kell, s ebbe a keretbe szeretnék az állam stratégiai szerepét "visszahozni", beleértve a megújuló energiatermelést is.

A megújuló és a hővel kapcsoltan termelt áram támogatásának kötelező átvételi rendszerét (kát) át kell szabni, mert nem lehet az, hogy "kiszivattyúzzák" a rendszerből a támogatást azok, akiknek a befektetése már megtérült. A kát-rendszer, amelyben a végfelhasználó fizeti meg a támogatást, alkalmatlan a hosszú távú energiastratégia elképzeléseinek támogatására. Utalva Lázár Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének és Bencsik Jánosnak, a tárca energiaügyekért is felelős államtitkárának nézetkülönbségére, a miniszter azt mondta: a vita abban volt, milyen "sebességgel" alakítsák át a rendszert. "Olyan új támogatási rendszert alakítunk, amely segíti az energiapolitika megvalósítását és előnyös a végfelhasználóknak is.

A Paksi Atomerőmű bővítésével kapcsolatban a Fellegi Tamás reményét fejezte ki, hogy már idén novemberben kiírhatják a tendert, és jövőre döntés születhet. Papíron öt potenciális pályázó: orosz, kínai, japán, koreai és a francia Areva tudná finanszírozni is a beruházást. A miniszter közlése szerint intenzív tárgyalások folynak a bővítésről. A franciák, az Areva nagyon aktív, de jelentős a finn, a koreai, a kínai és újabban a japán érdeklődés is a beruházás iránt.

A következő ötven év európai energiapolitikájának megvalósításához elengedhetetlen az infrastruktúra fejlesztése - mondta Fellegi. Az energiafüggetlenséghez pedig nem elég a szállítási útvonalak kijelölése, hanem a források diverzifikálása is szükséges. A kohéziós politikáról szólva elmondta, hogy a legélesebb vita abban van, hogy a szolidaritás és felzárkóztatás mellett szektorális szempontok is érvényesüljenek a közös agrár-, az energetikai és a közlekedési infrastruktúra fejlesztésében. Az látszik, hogy a következő tíz évben nem lesz elég nemzeti forrás erre, ezért a 2020-ig szóló legalább 800 milliárd eurós forrásért folyik a harc.