A brit kormányra vet árnyékot az iráni ingatlancápák sötét ügye

Vágólapra másolva!
Nagymenő ingatlanbefektető testvérpárt tartóztattak le a brit hatóságok egy látványos múlt heti akció után. A letartóztatásnak valószínűleg köze van egy izlandi bank bedőléséhez, de a rendőrségi akció után a virágkorukban hivalkodó életet élő testvérek és a kormányzó brit konzervatív párt kapcsolatát is firtatni kezdték brit lapok. A testvérek családjának története bővelkedik a kalandokban, Irakból az iráni sah palotáján és egy névváltoztatáson át jutottak el Nagy-Britanniába.
Vágólapra másolva!

Március 9-én hajnalban a brit rendőrség és a súlyos csalások felderítésével foglalkozó nyomozóhatóság (Serious Fraud Office) több mint 130 embere tíz londoni helyszínre vonult ki. Hét embert letartóztattak, köztük volt a brit üzleti életben jól ismert, iráni születésű Tchenguiz testvérpár két tagja, az 50 éves Robert és a négy évvel idősebb Vincent, akik nem sokkal később közleményükben megerősítették letartóztatásuk tényét.

A fivérek közleményéből kiderült, hogy a 2008 őszén, a pénzügyi válság csúcspontján összeomlott izlandi Kaupthing bank miatt gyanúsítják őket törvényszegéssel, amelynek elkövetését tagadják. A gyanúsítás alapja érdekes, mert Tchenguizék egymilliárd fontot buktak a Kaupthing bedőlésén - a veszteség nagyobb részét viselő Robert a válság egyik legnagyobb kárvallottja -, még pert is indítottak emiatt a bank ellen.

Tchenguizék régi iraki zsidó kereskedőcsalád, amelynek tagjai 1948-ban menekültek az üldöztetések elől Iránba, majd eredeti nevüket - Kedourie - a mongol Dzsingisz perzsa megfelelőjére változtatták. A gyanúsított testvérek apja, Victor a sah ékszerésze volt, a család az iráni társadalmi elithez tartozott, így az uralkodót megbuktató 1979-es forradalom után ismét menekülnie kellett, ezúttal Nagy-Britanniába.

A nyugati egyetemeken tanult testvérek Nagy-Britanniába kerülve ingatlanbefektetésekkel kezdtek foglalkozni, két évtized alatt merész befektetési politikával felépítették a négymilliárd font értékű Rotch ingatlanvállalatot.

A brit ingatlanipar sztárjai voltak

A kilencvenes években kezdődő boomot meglovagolva valóságos sztárrá váltak az iparágban. Az életmódjuk is igazodott ehhez, szép nőkkel vették körül magukat, és jachtjaikkal gyakran megfordultak a francia Riviérán. A kereskedelemben és a szórakoztatóiparban is jelentős érdekeltségeket szereztek - a brit cégnyilvántartás szerint Robert jelenleg 172, Vincent 143 vállalkozásban tölt be vezető pozíciót -, de az ingatlanbefektetés maradt.

A BBC szerint az izlandi parlament e célra felállított bizottsága az ottani pénzügyi szektor vizsgálata során feltárta a testvérpár és a Kaupthing kapcsolatának részleteit. Egyebek mellett kiderítette, hogy Robert összesen kétmilliárd fontos hitelt kapott a pénzintézettől 2007-2008-ban, nem sokkal annak összeomlása előtt - úgy, hogy a biztosíték részben a banknak az ő tulajdonában lévő 1,5 százalékos részvénycsomagja volt. Ez a megoldás azért furcsa, mert a kétmilliárd font a bank saját tőkéjének 40 százalékát tette ki, azaz nyilvánvaló volt, hogy ha az adós a törlesztést elmulasztja, akkor a hitelező Kaupthing részvényei zuhanni kezdenek, azaz a biztosíték veszít az értékéből.

Forrás: Reuters/Bob Strong

Feltűnt az izlandi vizsgálóbizottságnak az is, hogy amikor a nagy összegű hitelszerződéseket megkötötték, akkor már ismert volt, hogy Robert Tchenguiz cégeinek többsége egyre rosszabbul áll. A kölcsönöket többször abban a tudatban folyósították, hogy az üzletembernek azokra más bankokkal szemben fennálló kötelezettségei teljesítéséhez van szüksége, Robert Tchenguiz pedig ott ült a Kaupthing legnagyobb tulajdonosa, az izlandi Exista pénzügyi szolgáltató csoport igazgatóságában is. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a mostani eljárásnak a felsoroltakhoz van-e köze, de az ügy azért érdekli nagyon a brit hatóságokat, mert a Kaupthing rossz üzleti döntései miatt távolról sem csak a Tchenguiz fivérek veszítettek pénzt, hanem sok más brit cég és magánszemély is.

Az ügyben egy politikai szál is felbukkant. A brit Munkáspárttal szimpatizáló Daily Mirror tudósítása szerint a két üzletember és húguk, Lisa egyaránt a Konzervatív Párt bőkezű támogatói. Az egyik munkáspárti képviselő, John Mann már kérte is David Cameron miniszterelnököt, hogy vizsgálja ki a pártja Tchenguizékhez fűződő kapcsolatait, a toryk egyik szóvivője pedig közölte, hogy az eljárás eredményétől függően áttekintik a tőlük érkezett adományokat.

Tchenguizéket óvadék ellenében szerda este szabadlábra helyezték, majd csütörtökön ismét behívták őket a rendőrségre, hogy a nyomozók további kérdéseket tegyenek föl nekik. Vádat egyelőre nem emeltek ellenük, szabadon elhagyhatják az országot, ennek ellenére Vincent a jogászai tanácsára kihagyta a csütörtökre, a Cannes-ban horgonyzó jachtjára meghirdetett fogadást. A Telegraph úgy tudja, meglévő ügyvédeik mellé újabb irodákat bíztak meg a képviseletükkel, mert az eljárás hosszúnak és bonyolultnak ígérkezik. Egy hozzájuk közel álló forrás ugyanakkor azt mondta a lapnak, hogy mindketten nagyon nyugodtak, biztosak benne, hogy nem lesz vádemelés.