Háromszáz új munkahely a Sanyo dorogi gyárában

2011.03.11. 12:15

Átadták a Sanyo napelem-összeszerelő gyárának harmadik ütemét Dorogon, a 4,5 milliárd forintos beruházás csaknem 300 új munkahelyet teremtett - jelentették be a gyáregység átadásán.

"Az új üzem belépésével a duplájára emelkedik a Sanyo Hungary termelési kapacitása, és eléri az évi 315 megawattot. Ezzel a Sanyo napelemüzletág éves összteljesítménye globálisan 680 megawattra emelkedik" - közölte az üzletág vezetője, Tetsuhiro Maeda. Itt szerelik össze a világ jelenleg leghatékonyabb napelemmodulját, melynek energiaátalakítási aránya 21,6 százalék, a modul teljesítménye 240 watt. A terméket a müncheni kereskedelmi központon át Európában értékesítik.
   
A beruházást az Európai Unió és a magyar költségvetés 900 millió forinttal támogatta. A Solar III-as gyáregységet egy korábbi csarnokból alakították ki, termelőterülete 9000 négyzetméter. A Sanyo dorogi gyárában jelenleg 1170 főt foglalkoztatnak. A Sanyo első magyarországi gyára 1999-ben épült fel a Dorogi Ipari Parkban, légkondicionálókat, mobiltelefonok és kéziszerszámok akkumulátorait és tölthető elemeket készített.
   
A Sanyo gyártja jelenleg az egyik leghatékonyabb, fotovoltaikus napelemet, amely a szűrt fényt is hasznosítja, árnyékban is működik. A vállalat 2007-ben a világ napelemgyártói között a 10-11. helyet foglalta el, 2012-re pedig az első négy közé szeretne kerülni.