Hatósági áras lesz a távfűtés április közepétől

Vágólapra másolva!
A parlament szerdai döntése szerint április 15-től hatósági áras lesz a távfűtés. Az elfogadott javaslat szerint a Magyar Energia Hivatal augusztus végéig tehet javaslatot az árakra, de a miniszter enélkül is dönthet azokról. A szerdai döntés eredményeként a fontos rezsitételek közül már csak a vízdíjak esetében nincs teljes állami kontroll.
Vágólapra másolva!

Április 15-én lép hatályba az energetikai tárgyú törvény azon passzusa, amely hatósági árassá teszi a távhőt - az erről szóló - zárószavazás előtt a nemzeti fejlesztési mimniszter által benyújtott módosító indítványt szerdán este fogadta el a parlament.

Az előterjesztés indoklása szerint "a javaslat biztosítja, hogy a távhőszolgáltatónak értékesített távhő ára, valamint a lakossági felhasználóknak és a külön kezelt intézményeknek nyújtott távhőszolgáltatás díjának megállapítása központilag szabályozott és ellenőrzött keretek között, országosan egységes elvek alapján történjen".

Befagyasztják az árakat

A javaslat távhőről szóló passzusa április 15-én lép hatályba, és amíg a fejlesztési miniszter nem alkotja meg az első rendeletét a hatósági távhőárról, a március 31-én alkalmazott árakat befagyasztják. Az újrafogalmazott szabály szerint a fejlesztési miniszter a rendeletében megállapítja a távhőszolgáltatónak értékesített távhő árát, valamint a lakossági felhasználónak és a külön kezelt intézménynek (például önkormányzat) nyújtott távhőszolgáltatás (fűtés és használati meleg víz) díját, mint legmagasabb hatósági árat, és azok szerkezetét a Magyar Energia Hivatal (MEH) javaslatának figyelembevételével. Az ár megállapításakor rendelkezni kell arról, hogy az ár mikor lép hatályba, s e rendelkezésnek nem lehet visszamenőleges hatálya.

A MEH-nek az ármegállapításról és árváltozásról szóló javaslatait minden évben augusztus végéig kell elküldenie a miniszternek, aki azonban a MEH javaslata nélkül is megállapíthatja a hatósági árat. A szerdán elfogadott javaslat szerint a MEH hatásköre bővül a távhőszolgáltatók működési engedélyeinek kiadásával és felügyeletével, illetve azzal, hogy a jövőben minden távhőtermelőnek adhat ki működési engedélyt, nemcsak azoknak, amelyek hőenergiát villamos energiával kapcsoltan termelik. A módosító javaslat indoklása szerint ezzel a távhőtermelők és távhőszolgáltatók engedélyezése és felügyelete egy központi kormányhivatal hatáskörébe kerül.

Várható volt a lépés

A távhőárak befagyasztása nem meglepő, esetleg az időzítés lehet váratlan. A kormány reformintézkedéseit felsoroló, március elején bemutatott Széll Kálmán-terv harmadik pontja ugyanis azt mondja: "2011. július 1-ig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Belügyminisztérium kidolgozza a rezsiköltségek befagyaztását lehetővé tévő szabályozás részleteit". Ezt követően Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a köztévé egyik műsorában a rezsiköltségek befagyasztásáról azt mondta: A kormány megállapítja azokat a határokat, ahol be lehet fagyasztani a költségeket, hogy az esetleges nemzetközi energiaár-emelkedés "lehetőleg ne terhelje a háztartásokat".

A lakossági távfűtési díjakat korábban az önkormányzatok határozták meg, ám az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága februárban megszavazta azt a módosító indítványt, amely kimondta, hogy az önkormányzatok helyett a jövőben a szakminiszter határozhatná meg a távhődíjakat. Az előterjesztés szerint a távhő hatósági árára a Magyar Energia Hivatalnak kell javaslatot tennie minden év augusztus 31-ig. A szabályozás jelentőségét mutatja, hogy Tarlós István főpolgármester szerint a távhő árának befagyasztása miatt akár össze is omolhat a budapesti távfűtési rendszer, a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt.-nek (Főtáv) pedig akár tízmilliárd forintos veszteséget is jelenthetne, ha a kormányzati tervek szerint alakulna át a távhő árának szabályozása.

A szerdai döntés előtt a legfontosabb rezsitételek közül a gáz és a villamos energia árát tudta szabályozni az állam, ezt követően azonban a távhő is benne lesz a körben. A vízdíj még nem hatósági áras, ám a Széll Kálmán-terv szerint elképzelhető, hogy a következő hónapokban a vízdíjakat is szabályozni fogja az állam.