Több millió mobil és laptop javítását nehezítheti a japán földrengés

Vágólapra másolva!
Több millió forgalomban levő mobiltelefon-készülék és elektronikai cikk meghibásodása jelenthet a következő hetekben problémát a gyártóknak a japán természeti csapások miatt. Az Apple, az Ericsson és a General Motors ellátási rendszerében - és több autóipari cégnél is - súlyos károkat okozott az egy hete történt japán földrengés, ezért nehézkessé válik a meghibásodott alkatrészek pótlása, mert az alkatrészek többségét a japán üzemekben állították elő.
Vágólapra másolva!

A Sony és a Toshiba is azon cégek között van, amelyek bezárták a szigetországban található gyáraikat. A cégek többsége egyelőre a károk felmérését végzi. Nehéz megmondani, pontosan hány használatban levő készüléket érinthetnek a földrengés következtében kialakult gyártási nehézségek.

Az Apple mellett a Sony Ericsson is elismerte, gondok lehetnek az általuk gyártott mobiltelefonok alkatrészeinek pótlásával. A cég azt ígéri, három hónapon belül megoldódhatnak a várható hiánnyal járó nehézségek. Az Apple termékeinél nehézséget okozhat a laptoptöltők, a beépített navigációs rendszerek, az iPad-alkatrészek, a DRAM memóriák, egyes érintőképernyők, valamint a laptopok akkumulátorainak esetleges cseréje.

A General Motors amerikai óriásvállalat csütörtökön leállította a termelést az egyesült államokbeli Louisana egyik teherautógyárában, mert nem érkezett megfelelő számú alkatrész a japáni üzemegységből. A Sony hatból öt japán gyárát zárta be a katasztrófa után, a Toshiba pedig a két LCD-üzeméből az egyiket. A Toshiba vizsgálja, milyen berendezéseket tett tönkre a természeti katasztrófa. A Hitachi egyik tokiói üzemét is bezárták az épületben keletkezett károk és a földrengést követő áramkimaradások miatt - írja a BBC.

A Nissan autógyártót is komoly károk érték, hiszen felszereléseinek 12 százalékát pusztította el a japán földrengés. A Renault-val fennálló szoros üzleti kapcsolata miatt a francia autógyártót is érinthetik az ellátási gondok. A BMW, a Daimler Peugeot, a Fiat és a Volkswagen nem számít 3 százaléknál nagyobb jövedelemkiesésre. "Rövid távon nem várhatóak újabb kedvezőtlen hatások, most jobban aggódunk a következő negyedév eseményei miatt" - mondta Yang Yuanging, a Lenovo számítógép-ipari cég vezérigazgatója.