Félmilliárd dollárral tartozik az Emfesz a ki nem fizetett gázért

Vágólapra másolva!
A magyarországi szolgáltatói engedélyét ez év elején elveszítő Emfesz több mint félmilliárd dollárt köteles fizetni volt tulajdonosának, a RoszUkrEnergónak egy választott bírósági ítélet értelmében. A gázszolgáltató vezérigazgatója jelezte, fellebbez a határozat ellen.
Vágólapra másolva!

Az Emfesz 527,3 millió dollárt plusz kamatokat köteles fizetni korábbi tulajdonosának, a RoszUkrEenergónak (RUE) - így döntött a stockholmi kereskedelmi kamara választott bírósága. A testület egyúttal alaptalannak minősítette az Emfesznek a gázszállítási szerződések megszegésére hivatkozva benyújtott 820 millió dolláros ellenkeresetét - adta hírül a Vedomosztyi című orosz üzleti lap hétfőn.

A stockholmi ítélet szerint az Emfesznek 269,5 millió dollárt kell fizetnie a 2008-ban szállított gázért, 106,2 milliót a 2009. január-április között kapott gázért, és 151,2 milliót a 2005-2007-es fizetések visszatartásáért.

A döntéssel bizonyosan elodázódik a RUE tervezett felszámolása addig, amíg esély van a pénz kifizetésére. Kérdéses ugyanakkor, hogy ki tudja-e fizetni a több száz milliós összeget a magyarországi engedélyét éppen tartozásai miatt elveszítő Emfesz. Először azonban a stockholmi döntést meg kell erősítenie az érintett ország, jelen esetben Magyarország egy bíróságának.

Már nem szolgáltat

Idén januárban a MEH 90 napra felfüggesztette a társaság kereskedelmi engedélyét, a több elosztócégnél, illetve a Keler elszámolóháznál fennálló többmilliárdos tartozása miatt. Ügyfeleit szétosztották a többi szolgáltató között, és mivel a határidő lejártáig nem jelezte, hogy újra igényli az engedélyt, a folyamatot most már az elejéről kell indítania, ha vissza akar térni a piacra. A cég közölte, jelenlegi működésének elsődleges célja az, hogy mielőbb elszámoljon korábbi felhasználóival.



Góczi István, az Emfesz vezérigazgatója a Vedomosztyinak azt mondta: tovább pereskedik, és megfellebbezi a stockholmi döntést Svédországban és Magyarországon.

A RUE a Gazprom Ukrajnának szóló gázszállításaiban közvetítő és kizárólagos szállító volt, és a Gazpromtól átvett gázból egyebek mellett Magyarországon a piac közel negyedét uraló Emfeszt látta el. Az Emfesz és a RUE szerződése 2005-2015-re szólt. 2009 januárjában gázháború tört ki Moszkva és Kijev között, ami az Európába szánt orosz szállítások kieséséhez vezetett. A Julija Timosenko akkori ukrán kormányfővel kötött új orosz-ukrán szerződésből Timosenko követelésére kihagyták a közvetítőt, a korábban - állítólag Viktor Juscsenko ukrán elnök kérésére - külön e célra létrehozott RosUkrEnergót, mely 50 százalékban a Gazprom és 45 százalékban Dmitrij Firtas tulajdonában van.

Így az Emfesz is gáz nélkül maradt, de 2009 áprilisáig még 350 millió köbméter gázt vett ki a vezetékből. Erről azonban nem voltak papírok, gond támadt a vámhatósággal, és április 26-án elzárták a gázcsapot. A 2009. január-április közötti időszakban a RUE nem bírt gázforrással, ezért nem világos, hogy az akkori mennyiséget ki szállította.

Ezután Góczi a korábban rendelkezésére bocsátott felhatalmazás alapján eladta az Emfeszt 1 dollárért a svájci székhelyű Rosgaz cégnek, mely három orosz üzletember tulajdona. Ekkor az Emfesz adóssága 356,5 millió dollárra rúgott, miközben volt tulajdonosa, a ciprusi székhelyű Mabofi 280,5 millió dollárral tartozott az Emfesznek. Góczi azonban addigra egy év alatt több mint 30 millió eurót utalt a seychelles-i székhelyű Integrity Investments cégnek, mely szintén a Rosgaz tulajdonosaihoz kötődik.

A RUE 2009 augusztusában a Gazprommal való megállapodásra hivatkozva felszólította Góczit, hogy fizesse ki a 2005-2008 közötti szállításokból maradt adósságát, és a 2009-ben átvett gázról mint a RUE-tól vásároltról állítsa ki a papírokat. A szintén Firtas tulajdonában lévő Mabofi az Emfesszel szemben fennálló tartozását akkor adta meg, amikor osztalékot kapott a RUE-tól, ezt követően számolhatott el az Emfesz a szállítóval.

Tavaly májusban egyébként a Fővárosi Ítélőtábla új eljárás lefolytatására kötelezte a Magyar Energia Hivatalt (MEH) az Emfesz tulajdonosváltásával kapcsolatban. Az Emfesz bejelentette, hogy fellebbezést nyújt be az ítélet ellen.