Töretlen a hazai textilipar leépülése

Vágólapra másolva!
Több mint ötszázzal csökkent a textilipari vállalkozások száma az elmúlt években, s a tendencia töretlen.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évben sem állt meg a textil és ruházati termékek gyártásával foglalkozó cégek és az általuk foglalkoztatott dolgozók számának csökkenése - derül ki a Gazdaság internetes szakportál írásából. A rendszerváltás óta folyamatosan leépülő ágazatban lennének ugyan kitörési pontok, de a tőkehiány megakadályozza a cégeket abban, hogy az innovatív technológiákat igénylő újdonságok piacán megállják a helyüket - mondja Csanádi József textil- és ruhaipari szakember.

Folytatódik a textil- és ruházati termékek gyártásával foglalkozó cégek számának csökkenése az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint. Öt évvel ezelőtt januárban még csaknem 4500 működő vállalkozást regisztráltak ilyen tevékenységi körrel, 2011 első hónapjában azonban mindössze 3946 társaság működött az országban. A foglalkoztatottak száma 2010 januárja és decembere között 44 555-ről 42 656-ra apadt. Az év során 157 céget érintett felszámolási eljárás, 15,5 százalékkal többet, mint 2009-ben.

"Magyarországon a textilipari, ruházati gyártással foglalkozó cégek jelentős hányada külföldi érdekeltségű vagy bérmunkát végez. Az ágazat a rendszerváltás óta folyamatosan épül le: a működő vállalkozások és a foglalkoztatottak száma is csökken, amit a gazdasági válság még inkább felgyorsított" - mondja Csanádi József, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének alelnöke, a Textilipari Tagozat vezetője.

A krízis kezdete után nem sokkal az elsők között ment tönkre több, az autógyáraknak textiltermékeket beszállító kis- és középvállalkozás, de a kereslet csökkenésére hivatkozva olyan nagy múltú egységek is feladták a harcot, mint a zalaegerszegi és budapesti gyárral is rendelkező, nagy hagyománnyal bíró, 1990 óta olasz kézben lévő Cantoni Köbtex Kft.

"Lenne kitörési lehetőség, főként az innovatív, műszaki termékek piacán, a technológia fejlesztése, vagy a résmarketing, illetve a korszerű, XXI. századi technológiával készülő termékek, sport-, szabadidő ruházati termékek területén, folynak kísérletek például szénszálas textíliák előállítása terén" - véli Csanádi József. A cégek zöme azonban tőkehiánnyal küzd, évről évre nulla körüli eredménnyel zár. Így csak nagy erőfeszítések árán lehet betörni, illetve megmaradni a korszerű technológiát igénylő területeken. További gondot jelent a szakképzett, korszerű ismeretekkel rendelkező munkaerő hiánya.

Az ágazat néhány igazán tőkeerősnek mondható vállalata a nemzetközi piacokon is küzd a talpon maradásért. Például a hatvan országban jelen lévő, Magyarországon varrócérnát gyártó és exportáló Coats Crafts Hungary Kft. helyzetét többek között az is nehezíti, hogy ma már Európa-szerte egyre kevesebben varrnak, horgolnak otthon.