Ötéves újjáépítést jósol a Világbank Japánnak

Japán, földrengés, cunami, atombaleset, tűzoltók Keszennuma városban Mijagi kormányzóságban
Vágólapra másolva!
A földrengésben példátlan mértékben károsodott japán infrastruktúra helyreállítása fél évtizedet is igénybe vehet, de a helyi gazdaságot nem rengeti meg a katasztrófa a Világbank szerint. Az árfolyammozgások viszont miatt aggódhatnak Kelet-Ázsia országai.
Vágólapra másolva!

Öt évet vehet igénybe Japánban a március 11-ei földrengés és szökőár okozta károk helyreállítása - áll a Világbanknak a BBC közszolgálati orgánum internetes oldala által idézett jelentésében. A szervezet szerint a károk a legrosszabb esetben elérhetik a 235 milliárd dollárt, de az óvatos becslések szerint is 122 milliárd dollárra rúgnak. Ez a 2010-es japán GDP 2,5-4 százaléka.

Az infrastruktúra a Világbank szerint példátlan mértékben károsodott, és erre utal az is, hogy az 1995-ös pusztító erejű kobei földrengés utáni újjáépítés költségei sem haladták meg a 100 milliárd dollárt.

A katasztrófának a japán gazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatását átmenetinek jósolja a Világbank: a dokumentum szerint idén ugyan fél százalékponttal lassul a növekedés - elsősorban az autógyártók és az elektronikai vállalatok termelésének visszaesése miatt -, a következő öt évben viszont a munkálatok felpörgetik majd a gazdaságot. Az újjáépítés költségeit a biztosítók csak kisebb részben (14-33 milliárd dollár) állhatják, a többi az államot és a házartásokat terheli majd.

Arra is figyelmeztet a Világbank jelentése, hogy Kelet-Ázsia más országai is megérezhetik a természeti csapás áttételes gazdasági hatásait. Nem csak a kereskedelmet és az ipart érintheti, sok országnak ugyanis jelentős mennyiségű jenalapú hitele van, vagyis a jen erősödése esetén megnőnek a finnanszírozási költségek.