Vágólapra másolva!
Elutasította a Legfelsőbb Bíróság a Soros Fundnak a Fővárosi Ítélőtábla határozatát megtámadó keresetét, azaz az alap nem kapja vissza a korábban befizetett közel 500 millió forint büntetést. Az alap az OTP papírjaival piacbefolyásoló módon kereskedett a válság idején, ezért büntette meg a pénzügyi felügyelet.
Vágólapra másolva!

Helybenhagyta a Legfelsőbb Bíróság (LB) csütörtökön hozott döntésében az alsóbb fokú bíróságok ítéletét, amelyben elutasították a Soros Fund Management LLC keresetét a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) piacbefolyásoló magatartás miatt hozott határozata ellen.

A PSZÁF 489 millió forintra büntette meg a Soros Fundot azért, mert megállapítása szerint 2009. október 9-én a Soros Fund piacbefolyásoló magatartása az OTP-részvények tőzsdei árfolyamának drasztikus eséséhez vezetett. A büntetést az alap befizette, de egyben jogi útra terelte az ügyet.

A Fővárosi Ítélőtábla 2010. áprilisi határozatában elutasította a Soros Fund fellebbezését a felügyeleti büntetés ellen, a pert tehát a PSZÁF nyerte. A befektetési alap azonban nem adta fel annak ellenére, hogy az ítélet jogerős volt, és a Legfelsőbb Bíróságon támadta meg a határozatot.

A Soros Fund azért kérte az LB felülvizsgálatát, mert álláspontja szerint az általa megkötött OTP-s részvénycsereügylet nem tartozik a PSZÁF hatáskörébe, és az alsó fokú eljárások során nem volt lehetősége bizonyítani az igazát.

Madarász Gabriella tanácselnök a szóbeli indoklásban kifejtette: az eljárás során a felperes Soros Fund jogi képviselőjének volt lehetősége a bizonyításra, ugyanakkor a Legfelsőbb Bíróságnak nincs lehetősége felülbírálni az alsóbb fokú bíróság bírájának a bizonyítékra vonatkozó minősítését. Azt pedig, hogy a részvénycsere-ügylet a hatályos törvény alá tartozik, az európai irányelvből idézve támasztotta alá a bírónő: a tagállamok mindenkinek megtiltják a piaci manipulációt.

Az ítélet kihirdetése után a Soros Fund jogi képviselője azt mondta az MTI kérdésére, hogy nincs felhatalmazása nyilatkozni az ügyben.

Korábban, a vád felmerülésekor Soros György azt mondta, hogy már régóta nem ő kezeli az alap napi ügyeit, ő nem shortolt volna az OTP ellen.