Portugália 50-70 milliárd eurós pénzügyi csomagra szorulhat

Vágólapra másolva!
Bár a portugál kormány, amelynek vezetője szerdán mondott le március végi hatállyal, hivatalosan tagadja a szükségességét, uniós források szerint 50-70 milliárd eurós lehet az a mentőcsomag, amely az ország fizetőképességének megőrzéséhez szükséges.
Vágólapra másolva!

Akár 70 milliárd eurós segítségre is szorulhat Portugália, amely az adósságválsága mellett politikai válságot is megél a miniszterelnök szerdán bejelentett lemondása miatt. A Bloomberg gazdasági szakportál két európai hivatalnoktól szerzett információja szerint az előzetes számításokban 50-70 milliárd euró szerepel, amennyiben mentőövet kéne dobni az eladósodott országnak.

A Bloomberg azt írta, hogy Portugália hivatalosan továbbra is kizárja a mentési tervet. Bár a miniszterelnök lemondását az okozta, hogy a parlament nem fogadta el a stabilizációhoz szükséges megszorító csomagot, az ellenzék vezetője közölte, hogy elkötelezettek az Unióval kialkudott hiánypálya betartása iránt.

A csütörtök-pénteki uniós csúcs egyik témája volt a portugál válság. Angela Merkel a csúcs előtti sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Portugália "nagyon ambiciózus, nagy áldozatokat kívánó reformprogramot állított össze a 2011-13 közötti időszakra". A német kancellár szerint Portugáliában minden felelős posztot betöltőnek ragaszkodnia kell a programban kitűzött célhoz - ezzel Merkel jelezte, hogy a politikai válság nem akadályozhatja meg a portugál kiadáscsökkentést.

A Fitch hitelminősítő intézet az uniós csúcs kezdetével egy időben leminősítette a portugál adósságot mind a rövid, mind a hosszú távú kötvények esetében. Ráadásul a kilátásokat negatív jellel látta el, vagyis további romlásra számít az intézet.

A portugál válság komoly fejfájást okozott mind a piacokon, mind az Unióban - erről bővebben itt olvashat. Eddig két uniós tagállam kapott pénzügyi segítséget: Görögország 110 milliárd eurót, Írország pedig 85 milliárd eurót. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője az [origo]-nak azt mondta, hogy ezek tapasztalatait már fel lehet használni a portugál válság kezelésében, vagyis "harmadszorra már nem akkora a pofon".