A független gazdaságpolitika érdekében maradt ki több ország a paktumból

Vágólapra másolva!
A bolgárok szerint ha egy ország nem támogatja az Európai Unió új gazdasági paktumját, nincs értelme kérni felvételét az eurózónába. Magyarország és Csehország a gazdasági függetlenségének védelmére hivatkozva maradt ki,  Nagy-Britannia csatlakozására senki nem is számított. Az EurActiv összegyűjtötte a paktum melletti érveket és ellenérveket.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió vezetői március 25-én megalkották és elfogadták az Európai Stabilitási Mechanizmust, ami lehetővé teszi, hogy bármikor segítséget tudjanak egymásnak nyújtani a görög, ír vagy portugál válsághoz hasonló helyzetben. Az eredetileg a Gazdasági és Monetáris Unió végrehajtására létrehozott Stabilitási és Növekedési Paktumot egy új egyezmény váltja fel, amit jelenleg Euró Plusz Paktumnak hívnak, mivel hat olyan tagország is elfogadta, amelyek egyelőre nem részei az eurózónának.

A segítségnyújtás költségeit álló országok elérték, hogy cserébe az EU tagállamai vállaljanak kötelezettségeket is. A paktumhoz csatlakozó országok vállalják a nyugdíjpolitikájuk koordinálását, illetve azt, hogy nem engedik a piaci (termelékenység növekedéséhez) kötött szintnél jobban emelkedni a béreket országaikban. Hogy ezt miként érik el, az egyes tagállamokra van bízva, bár a tagállamok megosztják egymással tapasztalataikat. Az eurózónán kívüli tíz országból négyen maradnak ki az úgynevezett versenyképességi paktumból. Az EurActiv összegyűjtötte, hogy melyik ország, milyen megfontolásból csatlakozott vagy maradt ki a paktumból. (A paktumról bővebben ezen a linken, az EU gazdasági kormányzásának reformjáról pedig itt olvashat.)

Orbán Viktor miniszterelnök már korábban bejelentette, hogy Magyarország adórendszerének függetlenségét kívánja védeni azzal, hogy nem vesz részt abban a gazdasági együttműködésben, amely a tagállamok adórendszerét is összehangolná (a magyar érvekről ebben a cikkünkben olvashat bővebben). A paktumból szintén kimaradó cseheknek az volt a legfőbb kifogásuk, hogy nem hívták meg őket a tárgyalóasztalhoz. Ezen kívül azzal indokolták távolmaradásukat, hogy a Cseh Köztársaságnak nem érdeke részt venni a költségvetési politikák összehangolásában. Elutasításuk ellenére nem zárták ki teljesen, hogy később csatlakoznak a paktumhoz.

A lengyelek is nehezményezték, hogy nem hívták meg őket a tárgyalóasztalhoz, pedig Lengyelország már a március 11-i, csak az eurózóna tagjainak összehívott csúcstalálkozó előtt világossá tette, hogy csatlakozni akar a paktumhoz. "Nem lehet két kategóriába sorolás, nem lehetnek teljes jogú és megfigyelő tagok" - mondta Mikolaj Dowgielewicz, a lengyel Európa-ügyi miniszter, és kijelentette, hogy Lengyelország csak egyenlő partnerként csatlakozik a paktumhoz. Ezt a feltételüket az EurActiv szerint elfogadták.

Nagy-Britannia csatlakozására senki nem is számított, sőt, az országban egyre többen követelik, hogy végre népszavazás döntse el, bent maradnak-e az Unióban, vagy Norvégiához és Svájchoz hasonlóan inkább egy speciális jogállást keresnek maguknak az európai gazdasági térségben. Nagy-Britannia számos kimaradási jogot szerzett magában az alapszerződésekben, így a monetáris unióban sem kell részt vennie. Ugyanez a helyzet Dániával is, amely azonban homlokegyenest ellentétes politikát folytat. Az EU versenyképességi bajnokaként egyetért a paktum célkitűzéseivel, és annak ellenére aláveti magát, hogy az eurót nem fogja valószínűleg bevezetni.

Svédország helyzete annyiban különleges, hogy nincsen jogilag pontosan körülhatárolt kimaradási joga, ugyanakkor Csehországgal és Magyarországgal szemben nem is sérti meg csatlakozási szerződését azzal, hogy nem vezeti be az eurót. A svéd csatlakozási szerződés ugyanis nem rögzíti kifejezetten a svéd korona lecserélésének kötelezettségét, hiszen Svédország még azelőtt csatlakozott, hogy a monetáris uniónak az euróban testet öltő fázisa létrejött volna. Svédországot jelenleg néppárti kisebbségi kormány irányítja, ugyanakkor a svéd pénzügyminiszter szerint egyik ellenzéki párt sem támogatja a paktumot, ezért a kormánynak esélye sem volna csatlakoznia.