Az orosz piac felé fordul a Gyulai Húskombinát

2011.03.28. 17:15

A magyar piacon elszenvedett veszteségek miatt az orosz piacra koncentrál a Gyulai Húskombinát, amely a keleti piacon egy szerződésnek köszönhetően 1-1,5 milliárd forinttal növelheti árbevételét idén. A megnövekedő igény miatt 30-40 főt tervez felvenni a gyár.

Elsősorban a külpiacokon, ezen belül Oroszországban növeli eladásait a Gyulai Húskombinát Zrt. az idei esztendőben, mert a hazai piacon tavaly 800 tonnával csökkent az értékesítése - közölte Ruck János, a nádudvari székhelyű HAGE-Nagisz csoporthoz tartozó nagyüzem vezérigazgatója.

Ruck János elmondta: az elmúlt évben a hazai élelmiszerpiac több mint 13 százalékkal csökkent, s ez azt jelentette a társaságnak, hogy az évi 10 ezer tonnás késztermék-értékesítés csaknem ugyanilyen arányban mérséklődött. Így, bár üzemi szinten 170 millió forinttal lefaragták a költségeket, sőt a termelés racionalizálása érdekében több mint 400 millió forintot is befektettek, mégsem sikerült elérni a nullszaldós gazdálkodást.

A trendek, és az év elején megkötött szerződések azonban azt mutatják, hogy az idei esztendőben 1-1,5 milliárd forinttal növekedhet az árbevétel annak köszönhetően, hogy kenőmájasra olyan mennyiségre nyertek rendelést április elsejétől egy pályázaton az orosz piacra, amely kompenzálhatja a hazai piacon elszenvedett kiesést.

A gyulai vállalat ezért a tavasz második hónapjától kétműszakos termelésre áll át a májkrém üzemben, ami azt jelenti, hogy több év után, a meglévő 400 főnyi munkaerő 30-40 új munkavállalóval fog bővülni.

Ruck János hangsúlyozta, hogy az orosz piacon való megjelenéshez komoly segítséget nyújtott az Eximbank, hiszen a magyar tulajdonú nagyüzem expanzióját finanszírozni fogja.

A húskombinát eredetileg a termelési volumenének nagyjából húsz százalékát értékesítette eddig a külpiacokon, harmad-harmad arányban Oroszországban, Nagy-Britanniában és az Unió más országaiban.

Belföldön sikerült mindazonáltal megőrizniük a 25-30 százalékos piaci részesedést a kenőmájasok és a gyulai kolbász termékkörben, sőt immár nemcsak a gyulai kolbász, hanem a kenőmájas is kiérdemelte 2010-ben a Magyar Termék Nagydíjat. Sőt, a Gyulai Húskombinát az elmúlt évben második helyen végzett a GFK felmérésén, a legmegbízhatóbb márkanevek sorában.