"Hiányzik a bohóckodás" - riport a menzastopos középiskolákból

2011.03.30. 19:29

A Pest megyei iskolába járó diákok többsége a márciusi menzastop után lemondott az ebédről, bár az intézmények alternatív módon biztosítják a szolgáltatást. Az [origo]-nak nyilatkozó tanulók visszasírják a korábbi állapotot, mondván az ebéd egy szabadidő eltöltésére alkalmas program volt, akkor tudtak beszélgetni, bohóckodni egymással. A menzastop hátterében álló tartozást a Pest Megyei Önkormányzat nem vitatja, és az államtól vár segítséget.

"Hiányzik. Nem elsősorban a kaja, hanem az ebédlőben töltött idő. Mióta bezárták, azóta összevissza eszünk, a tantermekben vagy az udvaron" - mondta a monori Jószef Attila Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola egyik diákja. A monori intézmény tanulóihoz hasonlóan az ócsai Bolyai János Gimnázium és Kereskedelmi Szakközépiskola tanulói és tanárai is azt mondták, hogy a "bandázásról" kellett lemondaniuk a menzastop miatt.

Az [origo] azért kereste fel az említett intézményeket, mert a több mint húsz, Pest Megyei Önkormányzat által fenntartott oktatási és szociális intézményben március eleje óta nem biztosítja az étkeztetést az ezzel megbízott Hungast Kft. A cég az után döntött így, hogy az önkormányzat nem fizette ki a szolgáltatás januári és februári 150-150 millió forintos számláját, emellett a Hungast további 470 millió forintot követel az önkormányzattól. Bár valamennyi iskolában megoldották az étkeztetést, másik iskola menzájával történő együttműködéssel vagy ételkiszállítással, de a megrendelők, azaz a étkezést kérő diákok száma mindkét iskolában drasztikusan visszaesett.

A Pest Megyei Önkormányzat az [origo] kérdésére közölte, nem vitatja a tartozást, de nincs pénze arra, hogy kiegyenlítse a számlát. Az önkormányzatnál abban bíznak, hogy az állam az önkormányzatok támogatási keretének (önhiki) terhére biztosít forrást a tartozás kiegyenlítésére. Az [origo] megkereste a Hungastot, hogy a cég közölje az ügyről alkotott álláspontját, ám a kedden reggel e-mailen elküldött kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. (A társaságnál azt ígérték, ha Kérfalusi Attila ügyvezetőnek lesz ideje, válaszolni fognak.)

"Hiányzik a bandázás"

"Nem az én műfajom az új etetés. Amíg nem áll vissza a korábbi rendszer, addig otthonról hozok szendvicset" - mondta a monori iskola egyik kilencedikes diákja, aki korábban a menzán étkezett. (Az érintett Pest megyei intézmények közül az egyik legnagyobb kapacitású, korábban több mint ötszáz diáknak étkezést biztosító József Attila Gimnázium konyháját és ebédlőjét a menzastoppal párhuzamosan lezárta a cég. Jelenleg egy másik szolgáltató viszi az ebédet a diákoknak, egyszer használatos - műanyag - tányérokban.)

"Korábban menzás voltam, kipróbáltam az újat is, de nem az igazi. Nem a minőségével van gond, hanem azzal, hogy kevesebb, és nem tudjuk normális körülmények között megenni. Most a tanteremben vagy az udvaron fogyasztjuk el a kaját. Régen két vagy három fogás volt, most pedig kapunk egy egytálételt, és kész" - fogalmazott egy kilencedikes lány.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A menzastop ebédlőt csinált a tanteremből. A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

"Az étkezés egy program volt, ott beszélgettünk, bohóckodtunk. Ez hiányzik" - mondta az egyik, ócsai iskolába járó diák. Az ócsai Bolyai János Gimnázium igazgatója, Talapka Józsefné az [origo]-nak azt mondta, hogy a tanulói közül korábban több mint százan kértek ebédet, március eleje óta egy másik iskola menzáján biztosított az étkezés, de erre mindössze húsz-harminc diák tart igényt. A monori intézmény vezetője, Megyeri István pedig azt mondta, hogy a korábbi több mint ötszáz diákkal szemben az elmúlt hetekben nagyjából kétszáz tanulónak kell biztosítani az ebédet. Talapka Józsefné közölte, a diákok arra panaszkodnak, hogy nem tudnak bandázni az étteremben. "Nem rosszalkodásra kell gondolni, hanem arra, hogy a menzastop óta elveszett egy korábban fontos közösségi tér" - tette hozzá az igazgató.

"A szüleim megértik a helyzetet, de nem örülnek neki" - mondta a monori gimnáziumba járó tizedikes lány, és hozzátette, hogy ha kérek, adnak több zsebpénzt, azt elköltöm ennivalóra. Egy másik, az iskola előtt zsemlét majszoló lány pedig azt mondta, amióta bezárták a konyhát és az ebédlőt, a környéken lévő kínai étteremben, illetve egy utcai büfében oldja meg az étkezést.

A menzaügy csak egy a sok közül

Talapka Józsefné, az ócsai iskola igazgatója azt is elmondta, hogy a mostani kényszermegoldás egyébként adagonként 10-20 százalékkal olcsóbb az önkormányzatnak, de ezen nem sok múlik. "Jóban vagyunk az önkormányzattal, próbálnak is segíteni, de ha nincs pénz a kasszában, akkor nehéz bármit is csinálni - mondta Talapka Józsefné és hozzátette, hogy a menzaügy egy a sok közül, de látni kell, hogy időzített bomba a finanszírozás. "Csúszásban vagyunk a gázszámlával, az áramszámlával. A gazdasági igazgató próbálja a rendelkezésre álló pénzből a tartozásokat csökkenteni, hogy ne essünk hatvan- vagy kilencvennapos késedelembe, mert abban az esetben valós veszély a szolgáltatás leállítása. "Ezt az érettségi előtt mindenképp szeretnénk elkerülni. Egyelőre a szolgáltatók április 15-éig adtak határidőt, ezért nagyon remélem, hogy a Pest Megyei Önkormányzat kérelmét elfogadják, és rendezni tudjuk a tartozásainkat!" - mondta az ócsai intézmény vezetője.

Pénzügyi problémákat említett Megyeri István is, aki közölte, hogy a monori intézmény - az ócsaihoz hasonlóan - gazdasági központként működik, azaz több környékbeli iskola is alá tartozik. "Volt olyan iskola, ahol például a telefonszámlára nem volt pénz" - tette hozzá Megyeri István. Arra a kérdésünkre, ha nincs az önkormányzatnak pénze, akkor miből fizetik naponta az ebédet, Megyeri István azt mondta, nincs rálátása a finanszírozási háttérre.

"A mostani szállító, gondolom, a kialakult ügy miatt előre kéri a pénzt. Mi leadjuk a megrendelést, ezt az összeget az önkormányzattól megkapjuk, és utaljuk is tovább" - tette hozzá Megyeri István, aki nem számít arra, hogy gyorsan megoldódik az ügy. Abban reménykedik, hogy ettől függetlenül a konyhát át lehet venni a Hungasttól a közeljövőben, és újraindíthatják a működést.

Jelzálog a kórházon

"Az önkormányzat nem vitatja az intézményekben étkeztetést végző cég által követelt tartozást, de egyelőre nincs miből kifizetni" - mondta az [origo]-nak Ambrus András, a Pest Megyei Önkormányzat sajtófőnöke, és hozzátette, a fizetési hajlandóságot az is jelzi, hogy az önkormányzat engedélyezte, hogy a Hungast jelzálogjogot jegyezzen be a Budagyöngye kórházra. A 470 millió forint adósság fedezetét biztosító jelzálog-megállapodás szerint az önkormányzatnak augusztus végéig kell kiegyenlítenie a tartozást, különben elúszhat a kórház. Ambrus közölte, hogy az önkormányzat 470 millió forint korábban összejött tartozáson felül a januári és februári szolgáltatás 154, illetve 150 millió forint körüli összegével adós a cégnek.

"A tartozás miatt a Hungast kezdeményezte a három évvel ezelőtt kötött szerződés felmondását, folynak a tárgyalások arról, miként tudjuk rendezni a tartozást" - mondta Ambrus. Hozzátette, a közgyűlés pénteken dönt arról, hogy az önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok számára biztosított állami keretből (önhiki) igényeljen támogatást. "A pontos összegről még nem határoztunk, decemberben 4 milliárd forintot igényeltünk, abból csak 40 milliót kaptunk decemberben. A március 31-ei közgyűlésen születik döntés arról, hogy az önkormányzat mekkora összegre pályázik" - mondta Ambrus.

"A felhalmozódott tartozás miatt a Hungast ugyan nem szállít ételt a megyei önkormányzat által fenntartott intézményekbe, de néhány napos szünetet leszámítva mindenhol megoldódott az étkeztetés. Az első két hét tapasztalatai szerint így olcsóbban megoldható a szolgáltatás, ezért döntött az önkormányzat arról, hogy a három évvel ezelőtti gyakorlatnak megfelelően saját hatáskörben oldja meg az intézmények étkeztetését" - mondta Ambrus. Kérdésünkre, hogy milyen vészforgatókönyv lép életbe, ha nem kap önhikis támogatást az önkormányzat, Ambrus azt mondta: "reméljük, hozzájutunk a kért összeghez, különben új intézkedéseket kell hozni". "A későbbi lépéseket pedig az határozza meg, hogy mekkora összeget kap az önkormányzat" - tette hozzá, és ennek megfelelően kell majd átszabni az önkormányzat már elfogadott idei költségvetését.

Az [origo] elkérte az önkormányzattól azt a 2008-ban a Hungasttal kötött szerződést, amelyben megbízza a céget az étkezés biztosításával az oktatási és szociális intézményekben, de a cikkünk megjelenéséig a szerződést nem kaptuk meg. Az önkormányzatnál azt ígérték, intézkednek az ügyben. Arra a kérdésünkre, hogy miért külsős cégre bízták az étkeztetést, ha az önkormányzat olcsóbban is meg tudja oldani, Ambrus András azt mondta, hogy a legtöbb intézmény konyhája nem felelt meg a követelményeknek, és a szolgáltatás biztosításával megbízott cég vállalta, hogy a konyhákat az előírásoknak megfelelően felújítja. A beruházások költsége is az eddig felhalmozott adósság része, várhatóan a szerződés felbontásáról és a tartozás rendezéséről szóló tárgyalásokon meg kell állapodni a fejlesztések ellentételezéséről is.