Vágólapra másolva!
A 386 milliárd forintot is elérné az egészségtelennek tartott élelmiszerekre kivetett termékdíj az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet által készített javaslatok egyike szerint - írja a csütörtöki Világgazdaság. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium csütörtökön közölte, hogy az intézet által készített anyag nem kormányelőterjesztés.
Vágólapra másolva!

Az egészségtelen élelmiszerekre, a kalóriadús termékekre, a telített zsírokban és a szénhidrátban gazdag élelmiszerekre javasolják kivetni az egészségügyi termékdíjat az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet Rendszertudományi Irodájának (ESKI) munkatársai - derült ki a Világgazdaság birtokában lévő dokumentumból. A kutatóintézet munkatársai feketelistára küldenének bizonyos csokoládékat, cukrászsüteményeket, hamburgereket, szénsavas üdítőket, de egyes étolajféléket is - írja a lap.

A javaslat négyféle választási lehetőséget kínálna a kormánynak: ezek különféle mértékben növelnék az egészségtelennek minősülő, ám sokak által fogyasztott készítmények árát. Mivel az adónövekedéssel arányosan csökkenhet a fogyasztás, az adót úgy kellene belőni, hogy az hízlalja a költségvetést, de segítse az egészséges táplálkozás elterjesztését is -írja a lap.

"Az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet Egészségügyi Rendszertudományi Irodája nem készített kormányelőterjesztést a hamburgeradóra vonatkozóan" - közölte csütörtökön a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága. A közlemény szerint a termékdíj bevezetésének részletein több szakértői munkacsoport is dolgozik.

"Nem az alapélelmiszerek drágulása a cél, hanem az, hogy a népegészségügyi katasztrófahelyzet előtt álló Magyarországon csökkenjen az egészségre káros élelmiszerek fogyasztása" - fogalmaz a tárca közleménye.

A potenciális adóbevétel négy változata az ESKI javaslatában:

MegnevezésMilliárd forint
Egészségtelen élelemiszerek4-28
Kalóriadús élelmiszerek17-191
Telített zsírokban gazdag élelmiszerek9,9-86,4
Szénhidrátban gazdag élelmiszerek14,8-80,6
Összesen:45,7-386


Forrás: VG, ESKI-munkaanyag