Hét magyar bankot minősített le a Moody's

Vágólapra másolva!
A leminősítés legfőbb indoka az volt, hogy az érintett bankoknál túl magas a deviza aránya a hiteleken belül. Banki elemzők szerint a Moody's lépése természetesen nem jó hír az azáltal sújtott bankoknak, de nem is tragikus.
Vágólapra másolva!

A Moody's kedden hét magyar bankot minősített le azzal az indoklással, hogy túl nagy a deviza aránya a hiteleken belül. A besorolás rontásának másik oka a pénzintézetek profitjának csökkenése volt.

A minősítő öt bank esetében - K&H, Budapest Bank, FHB, Erste Bank és MKB - az úgynevezett pénzügyi erő minősítését rontotta, míg az OTP Jelzálogbank esetében a forintadósság besorolását, az OTP-nél a devizahitelek minősítését módosította lefelé.

Az öt magyarországi bank hitelminősítésének rontásának következményeit nem kell túldimenzionálni - mondták lapunknak banki elemzők. Valamelyest drágítja a bankok forráshoz jutását a lépés. Azon az ágon is negatív hatása van a leminősítésnek, hogy az érintett hitelintézetek úgynevezett banki limitje kisebb lesz: amikor a leminősített bankok kölcsönt próbálnak szerezni más bankoktól, akkor utóbbiak a belső szabályzatuk miatt kisebb összegű hitelt nyújthatnak a leminősített bankoknak, mint amennyit adhattak volna a hitelbesorolás rontása előtt. A Moody's lépése ezért nem jó hír természetesen az azáltal sújtott bankoknak, de nem is tragikus - mondták.

Megvonta Portugália elsőrendű besorolását a Moody's

A Moody's egy osztályzattal tovább rontotta kedden a hosszú távú portugál államadósság minősítését a BBC tudósítása szerint: BAA1-re a korábbi A3-ról. A hitelminősítő azt is közölte, további leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá helyezte az ország adósbesorolását. A Moody's legutóbb március közepén minősítette vissza Portugália osztályzatát.