Eddig háromszáz - uniós pénzből megvalósuló - hazai pályázatnál derült ki, hogy az előző kormányzati ciklusokban súlyosan megsértették a magyar közbeszerzési szabályokat - tudta meg a Magyar Nemzet című lap a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól. A kétes ügyletek miatt harmincmilliárd forint uniós forrás sorsa vált bizonytalanná.

Február végéig 3900 szabálytalansági eljárás indult az elmúlt két kormányzati ciklus uniós pénzből megvalósuló beruházásai kapcsán - tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Nemzeti Fejlesztési Miisztérium. A szaktárca közlése szerint mostanáig ezerkétszáz ügyben meg is állapították a szabályok megsértését. Ebből háromszáz esetben a közbeszerzési előírások durva áthágására bukkantak, emiatt kérdésessé vált az ezekre a beruházásokra az Európai Uniótól kapott harminc milliárd forint sorsa is. Az összegtől egyelőre nem esett el Magyarország, azt csak akkor vonja el Brüsszel, ha az uniós ellenőrzés további, nem orvosolható szabályszegéseket tár fel - írta a lap.

A korábbi időszak intézkedéseinek felülvizsgálatáról szólva a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közölte, hogy a közbeszerzési szabályok valóságos rendszerhibát jelentettek az európai uniós pénzeket mozgató fejlesztési pályázatok elbírálásában. Az Európai Unió ezért fokozott ellenőrzéseket végez a magyar eljárásoknál, s bizonyos esetekben már szankciót is alkalmazott.