Nagyot javult Magyarország csődkockázati mutatója

Vágólapra másolva!
Az idei első negyedévben a Magyarország csődkockázatát jelző CDS-felár több mint 30 százalékkal csökkent - derül ki a Markit jelentéséből.
Vágólapra másolva!

A legtöbbet javulók között volt az idei első negyedévben a magyar államadósság-törlesztés kockázatának piaci megítélése az egyik vezető londoni adatszolgáltató cég, a Markit összesítése szerint. Az év első három hónapjában a magyar állam csődkockázatát jelző CDS-felár ugyanis 125 bázisponttal, több mint 30 százalékkal 263 pontra csökkent - írja a Budapest Business Journal.

A felső tízes listán Magyarország a kelet-közép-európai EU-tagállamok közül egyedüliként szerepel; az élmezőnyben rajtunk kívül - Chile kivételével - nyugat-európai országok sorakoznak, mint Ausztria vagy Németország.

A Markit kimutatásában a legnagyobb kockázatú - vagyis a legmagasabb CDS-díjszabású - szuverén adósok tízes csoportjában három euróövezeti tagállam is szerepel (Portugália, Görögország és Írország), olyan országok társaságában, mint Vietnam, Argentína, Ukrajna vagy Venezuela.

A piacok által kiemelt figyelemmel követett CDS (credit default swaps - adósságtörlesztési kockázatra köthető piaci biztosítás) mutatót gyakran csődmutatónak is nevezik, mivel az esetleges nemfizetés elleni biztosítás piaci árát jelzi. A magasabb felár azt mutatja, hogy magasabb a nemfizetés valószínűsége.