Portugália pénzügyi mentőövet kér az EU-tól

Vágólapra másolva!
Pénzügyi segítségre szorul Portugália, ezért mentőövet kér az EU-tól - jelentette be tévébeszédében a portugál ügyvezető miniszterelnök. Ezzel a harmadik ország lesz az eurozónában, amely külső segítséget kér, hogy talpra állíthassa gazdaságát. A csőd szélén táncoló államban két hete leszavazták a kormány megszorító csomagját, a miniszterelnök lemondott.
Vágólapra másolva!

A portugál kormány úgy döntött, hogy pénzügyi segítségért fordul az Európai Unióhoz - jelentette be José Sócrates portugál ügyvezető miniszterelnök szerda este mondott televíziós beszédében. Ez fordulat az ország gazdaságpolitikájában, ugyanis Portugália rohamosan romló pénzügyi helyzete ellenére a kormány hónapokig ellenállt annak, hogy segítséget kérjen. Portugália az euróövezet harmadik tagállama, amely uniós pénzügyi mentőövet kér. Korábban Görögország és Írország szorult hasonló segítségre.

A kormányfő úgy fogalmazott, az ország "olyan kockázatoknak van kitéve, amelyeket nem kellene viselnie". "Mindig azt mondtam, hogy a külföldi mentőcsomag csak a végső eszköz lehet, amelyhez nyúlunk, de most elérkezett ez a pillanat. Most mindenek felett ez a nemzet érdeke" - tette hozzá a BBC szerint. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a portugál bejelentésre reagálva közleményt adott ki. Ebben közölte, hogy a portugál kérésre "a lehető leggyorsabban választ adnak majd". Hozzátette, hogy "bízik benne, Portugália képes legyőzni a jelenlegi nehézségeit, a partnerei segítségéel".

A múlt pénteken a Fitch Ratings hitelminősítő három fokozattal leminősítette Portugáliát, ezzel a befektetésre már nem ajánlott, bóvli kategória közvetlen közelébe rontotta adóskockázati besorolását. A Fitch döntését azzal indokolta, hogy a kormány lemondása miatt, a június 5-ére kiírt választásokig csökkent az esélye annak, hogy Portugália kívülről kap segítséget adósságválsága leküzdéséhez - márpedig a hitelminősítő szerint ez szükséges a pénzügyi helyzet stabilizálásához. A Wall Street Journal által idézett Fitch-közleményben az is szerepel, hogy egy hiteles, az IMF, illetve az EU által támogatott konszolidációs program késése nagyon kockázatos lenne. Erről itt olvashat bővebben.

A kormány két hete elveszített egy fontos parlamenti szavazást a költségvetési lefaragásokról, ezután lemondott José Sócrates miniszterelnök, aki csak ügyvezetőként dolgozik tovább a választásokig. Az is kiderült nemrég, hogy a 2010-es költségvetés hiánya nagyobb lett a tervezettnél, sőt a korábbi évek adatait is korrigálni kellett. Mindennek hatására az állampapírok átlaghozamai magasba szöktek, a hitelminősítők sorozatban leértékelték a portugál szuverén és banki adósságok osztályzatát, a portugál bankok a héten pedig arra figyelmeztettek, hogy esetleg nem lesznek többé képesek állampapírokat vásárolni.