A munkáltatók örülhetnek az üdülési csekk megszüntetésének

Vágólapra másolva!
A tervek szerint 2012 végén megszüntetik az üdülési csekket, és teljesen átveszi a helyét a Széchenyi Pihenő Kártya. A munkáltatóknak ez adminisztrációs könnyítést hozhat, a dolgozók akkor örülhetnek, ha elég széles lesz az elfogadói kör. Megszűnik a fekete másodpiac is, mivel a bankkártyához hasonló plasztikon a papíralapú utalvánnyal szemben nem lehet majd túladni.
Vágólapra másolva!

Várhatóan július elsejétől jelenik meg a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya), ezzel párhuzamosan 2012. december 31-ig működne az üdülési csekk, aztán kivezetnék a piacról - írja a Gazdaság internetes szakportál. Lényeges különbség a két konstrukció között, hogy a SZÉP-kártyával bármely pihenéshez, üdüléshez, valamint egészségmegőrzéshez kapcsolódó szolgáltatás csak és kizárólag szálláshely-szolgáltatással együttesen vehető igénybe. A kormányzat szerint így érhető el a turizmus felpörgetése, a belföldi vendégéjszakák és az abból származó vállalkozói bevételek, ezen keresztül az állami adóbevételek növelése. A SZÉP-kártya konstrukción túl a nemzetgazdasági tárcánál dolgoznak olyan új cafeteria-elemek bevezetésén is, amelyeket például a vendéglátáshoz, gyógy- és fürdőszolgáltatásokhoz kötnének.

Hagynak időt a SZÉP-kártya felfuttatására, hiszen az üdülési csekk elfogadói köre is évek alatt duzzadt olyan szintre, hogy a felhasználók valóban kényelmesen nyaralhassanak vele - mondta a szakportálnak Fata László. A cafeteria szakértő szerint a munkáltatók számára adminisztrációs könnyítést hoz az új kontsrukció, az elektronikus kártyakezelés egyszerűbb, mint a papírtömbök osztogatása, de a dolgozói elégedettség szempontjából nagyon fontos, hogy legyen bőven elfogadóhely, ahol felhasználhatják. Egyre több munkáltató keresné a jól működő elektronikus cafeteria megoldásokat, ám pont az utóbbi kitétel miatt nem mernek váltani, mert a munkavállalók miatt olyan konstrukció kellene, amit széleskörűen fel tudnak használni, minden hipermarketben, nagyobb élelmiszer-, és étteremláncokban is.

Az üdülési csekkel szemben ezeken a kártyákon nem lehet majd túladni, ezzel pedig egy virágzó üzletágnak fellegezhet be: az utalványok másodlagos feketepiacának. Általában az elektronikus konstrukciók csökkentik a nem cél szerinti felhasználás esélyeit, de a Széchenyi kártya kibocsátását alapvetően nem ez, hanem a turizmus fellendítése motiválta - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárcának arról nincsenek becslései, hogy a különböző papíralapú utalványok (étkezési, ajándék, internet, üdülési csekk) másodpiaci forgalma mekkora lehet.

Bár a kártyán túladni nem lehet majd, viszont a kártyatulajdonos közeli hozzátartozójuknak igényelhetnek társkártyát, így a számlához ugyanúgy hozzáférhetnek ők is. Az első társkártya ingyenes, a többiért fizetni kell majd, legfeljebb 1500 forintot. A kártyával a szolgáltatónál vagy POS terminálon (bankkártyaolvasón), vagy interneten keresztül lehet majd fizetni, az elfogadóhelyeknek tehát nem kell feltétlenül terminállal rendelkezniük, elegendő lesz az internetes kapcsolat is.

A SZÉP-kártyára a munkáltatók évi 300 ezer forint értékben utalhatnak majd pénzt a dolgozóknak kedvezményes adózási feltételek mellett: a szuperbruttósított összeg után csak a 16 százalékos szja-t kell megfizetni. A munkáltatók a kibocsátó bankoktól - ezek listája még nem ismert- elektronikus utalványokat vásárolnak és azokat az elektronikus utalványkártyára töltik fel a dolgozóiknak. A munkáltatóknak a kártya igénylése nem kerül pénzbe, a munkavállalók, ha el is vesztik a bankkártyához hasonló elektronikus utalványkártyát, a rajta lévő pénz megmarad, de a pótlásért majd fizetni kell. A kártyára utalt pénzt a juttatás évét követő év végéig lehet majd felhasználni. A rendszerbe bevont szolgáltatók kevesebb jutalékot fizetnek majd mint az üdülési csekk esetén, a korábbi 6 százalék plusz áfa helyett 1,5 százalékot - olvasható a cikkben.