Navracsics: Középpontba kell helyezni a kis- és középvállalkozásokat

Vágólapra másolva!
A magyar kormány jelentős erőfeszítéseket tesz annak elősegítésére, hogy a kis- és középvállalati szektor a magyar gazdaságban elkezdett szerkezeti reformfolyamat központjában legyen - jelentette ki Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes Londonban.
Vágólapra másolva!

Fontos a magyar kormány számára, hogy a kis- és középvállalati szektor a magyar gazdaságban elkezdett szerkezeti reformfolyamat központjában legyen - mondta egy londoni szakkonferencián Navracsics Tibor. Magyarországon hozzávetőleg 55 kis- és középvállalat jut ezer lakosra, ez "markánsan jobb" arány az EU-átlagnál, ami 40 vállalkozás ezer lakosra. A miniszterelnök-helyettes azt mondta, a magyar kormány elkötelezett a kis- és középvállalatok támogatása mellett, fontos, hogy ezek a cégek önálló vállalkozásként tudjanak fejlődni. A támogatás részét képezi az oktatási reform, amelynek célja, hogy az üzleti vállalkozások a számukra szükséges szakképesítésű munkaerőhöz juthassanak hozzá. Felszólalásában felidézte azt is, hogy Magyarország a térség legalacsonyabb társasági adóját honosította meg, és az adórendszer általánosságban is egyszerűsödik.

Az EU-ban minden kormány kiáll a kis- és középvállalatok érdekeiért, ezek a cégek mégis gyakran küszködnek. Ezért nemzetgazdasági és uniós szinten is intézkedéseket kell tenni annak érdekében, hogy ezek a vállalatok könnyebben jussanak finanszírozáshoz, csökkenjen a rájuk nehezedő adminisztrációs teher, és hozzáférjenek a külföldi piacokhoz, mondta a konferencián Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára.

Navracsics Tibor a rendezvény után az MTI-nek azt mondta, a magyar EU-elnökség egyik prioritása a kis- és középvállalatok európai piacra jutásának megkönnyítése, és ezen a területen nagy siker, hogy az európai szabadalmi rendszerben "több évtizedes helyben topogás után" megkezdődhet az együttműködés megerősítése.